CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Seznam nejzuřivějších deseti spammerů z celého světa.

Spamhaus Block List (SBL) je bezplatná DNS databáze IP adres ověřených spammerů, spam gangů a spamových služeb v reálném čase. Aktuálnímu seznamu dominují Rusové a Ukrajinci. Databáze je používána k blokování spamu poskytovateli internetových služeb a podnikovými sítěmi po celém světě, SBL v současné době chrání dle odhadů asi 100 milionů poštovních schránek před trvalými zdroji spamu.
Vybíráte si poskytovatele připojení a mailové adresy? Na stránce Spamhaus Block List si zadejte Českou republiku (Select ISP by Country). Zjistíte, že jsou zde uvedeny mezi "zločinci" adresy takových vyhlášených ISP, jako je active24.cz, casablanca.cz, contactel.net, euroweb.cz, gts.cz, karneval.cz, mistral.cz (UPC), skynet.cz, vol.cz a zoner.com.
Nebo si vyzkoušejte, zda vaše IP adresa není v této databázi spammerů. Do pole Lookup IP zadejte vaši IP adresu (zjistíte ji například na www.mojeip.cz). Možná budete překvapeni stejně jako já, i když nemám pevnou IP adresu, přesto jsem se našel v CBL (Composite Block List) nejspíše díky tomu, že moje adresa pochází od Telefónicy O2.
Bojovníci proti spammerům to nemají lehké. Americký oblastní soud ve státě Illinois přikázal majitelům Spamhaus.org vyplacení nezanedbatelné částky 11 mil. dolarů jako odškodnění firmě e360insight, která se podle tohoto rozsudku neoprávněně objevila na seznamu spammerů, který Spamhaus udržuje. Spamhaus přesto toto odškodnění nevyplatil, neboť tato firma se nenachází ve Spojených státech, ale na území Velké Británie, kde americké zákony a rozhodnutí soudu neplatí.
Zvědavcům či spíše zvídavcům a správcům SMTP/POP serverů doporučuji článek Dobře filtrovaná pošta ušetří spoustu času i peněz.
Zajímavé počtení je i ve zprávě z konference pořádané v roce 2005 EurOpen.cz.
Více o blacklistech je v článku Roberta Hausera Ochrana proti spamu a také v článku Boj se spamem nemusí být drahý uveřejněném v Computerworldu.
Diskuze jen pro správce SMTP/POP serverů se můžete zúčastnit na ABCLinuxu.
Na závěr vám poradím, jak si nejlépe nainstalovat Windows Vista během dvou minut. Instruktážní video najdete na youtube.com. Doufám, že se pobavíte.
16.3.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.