CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Jak skrýt mailovou adresu před spamroboty?

Valí se na vaši mailovou adresu denně horda nevyžádaných mailů? Může to být také příznak toho, že jste mailovou adresu uveřejnili na vaší nebo firemní stránce v otevřené formě, která je volně přístupná robotům vyhledávajícím v textech webových stránek mailové adresy s jediným cílem: aby na ně vytrvale a nepřetržitě posílali nabídky od nelegálního SW až po viagru, v horších případech můžete dostat mailem viry nebo se stát objektem zájmu nejrůznějších podvodů. Můžete samozřejmě využít filtrování mailů nastavením svého účtu u vašeho připojovatele nebo ve vašem firemním POP/SMTP serveru, ale můžete něco proti "profláknutí" vaší adresy udělat i vy sami.
Podle specifikace HTML jazyka se mailové adresy uvádějí pomocí tagu

<a href="mailto:pepa@domena.cz">Pepův mail</a>
Tato forma po odkliknutí vyvolá přímo poštovního klienta (Outlook atp.), což je velice praktické. Více o možnostech tohoto příkazu je popsáno například u pana Němce. V této podobě zapsaná mailová adresa je ale snadnou kořistí robotů, kteří ji na vaší stránce snadno najdou. Existuje několik možností, jak jim v tom zabránit či přinejmenším jim takové zneužití podstatně ztížit.
První možností je mailovou adresu převést do znakového kódu UniCode. V interpretaci internetového prohlížeče se takto zakódovaná mailová adresa jeví zcela normálně a je použitelná pro tag HREF a přitom hledajícím robotům unikne. Protože je ruční převedení znaků mailové adresy poněkud náročná a hlavně pracná záležitost zejména jedná-li se o více adres, smiloval se nad námi jeden anonymní kutil a tak si můžete pomocí jeho udělátka tento převod udělat rychle a hlavně bez překlepů. Získanou sekvenci znaků pak nakopírujete dovnitř tagu
<a HREF="sekvenci znaků dáte sem">ale i sem...</a>

Druhou možností je mail uvádět pomocí scriptovacího příkazu, například takto:

<script LANGUAGE="JavaScript" type="text/javascript">
function CreateLink( name, text ){
zavinac = "@"
domena = "vase_domena.cz"
if( CreateLink.arguments.length == 1 ) {
 document.write(
  "<A HREF='mailto:"+name+""+zavinac+""+domena+"'>"
   +name+""+zavinac+""+domena+"</a>")
    } else {
     document.write("<A HREF='mailto:"+name+""
	 +zavinac+""+domena+"'>"+text+"</a>")
	  }
	 } 
</script>
Zobrazení mailové adresy v příslušném místě pak zajistí další skript:
<script language="JavaScript">
CreateLink("leva_cast_adresy","<u><Naše adresa</u>")
</script>
Rozdělení skriptu na dvě části jednak ztěžuje případně superinteligentnímu spamrobotu vaši adresu zrekontruovat a navíc ji můžete zobrazovat opakovaně, jestliže první část s funkcí CeateLink() uložíte do souboru skriptů s příponou JS. Tato varianta má jednu vadu: nefunguje, když má uživatel vypnutý skript ve svém prohlížeči, což se podle statistik děje v cca pěti procentech.
Obě popsané varianty "ukrytí" mailové adresy považuji určitě za lepší, než například nahrazování zavináče znaky (z) nebo vložením pidiobrázku se znakem zavináče. V těchto případech totiž musí ten, kdo vám hodlá napsat, váš mail opsat do svého klienta pěšky. A to jej může odradit. Přeji vám hezký, už zase zimní den, protože jaro se nám zase někam schovalo. Nejspíše je to vlivem globálního oteplení...
20.3.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.