CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Nechcete přispívat na zisk Microsoftu?

Jak asi víte, Microsoft v novém Office 2007 přišel s novými formáty datových souborů a tak se vám snadno může stát, (nebo už stalo) že k vám dorazily soubory, které nemůžete přečíst. Týká se to především nejpoužívanějších aplikací: Word a Excel. Nový Office 2007 sice dokáže ukládat soubory ve "starém" formátu, ale nelze očekávat, že to budou uživatelé dělat, že si budou měnit základní nastavení. Většina uživatelů totiž ani netuší, v jakém formátu data ukládají a už vůbec nedokáží formát změnit. Jsou rády/i, že jsou rádi/y, že vědí kde je klávesa Enter a jak se soubor uloží pod nějakým jménem. I když to může dělat problémy: měl jsem jednu spolupracovnici, která všechny dopisy psala do stále stejného souboru pěkně za sebou a tiskla je mazaně pomocí funkce tisk od - do stránky. Její šéf na to několik let nepřišel...
Znamená to, že vám nezbývá nic jiného než zakoupit nejnovější Office 2007 za nějakých 11 - 16000 korun podle toho, kterou verzi si vyberete? Zdá se, že je tu řešení, které nabízí dokonce samotný Microsoft. Existují zdarma poskytované prohlížeče, naposledy distribuované pro Office 2003, které umožňují prohlížet a tisknout datové soubory těm uživatelům, kteří nevlastní Office 2003. Aplikace Microsoft Office Word Viewer 2003 a Microsoft Office Excel Viewer 2003 ale nemohou nativně otevřít dokumenty uložené v některém z nových formátů Office Open XML. K zobrazení těchto souborů si však můžete nainstalovat sadu Microsoft Office Compatibility Pack for Word, Excel, and PowerPoint 2007 File Formats.
Tato sada Compatibility Pack umožňuje, aby aplikace Word Viewer 2003 a Excel Viewer 2003 otevřela dokumenty aplikací Word 2007 a Excel 2007. Sada Compatibility Pack umožňuje, aby prohlížeče podporovaly následující formáty dokumentů systému Microsoft Office 2007:

    Aplikace Microsoft Office Word 2007
  • Dokument aplikace Microsoft Office Word 2007 (*.docx)
  • Dokument aplikace Microsoft Office Word 2007 s podporou maker (*.docm)
    Aplikace Microsoft Office Excel 2007
  • Binární sešit aplikace Microsoft Office Excel 2007 (*.xlsb)
  • Sešit aplikace Microsoft Office Excel 2007 (*.xlsx)
  • Sešit aplikace Microsoft Office Excel 2007 s podporou maker (*.xlsm)
  • Šablona aplikace Microsoft Office Excel 2007 (*.xltx)
  • Šablona aplikace Microsoft Office Excel 2007 s podporou maker (*.xltm)
  • Doplněk aplikace Microsoft Office Excel 2007 (*.xlam)
Nejprve tedy nainstalujete oba prohlížeče a pak Compatibility Pack, který si můžete stáhnout zde.
Na stránkách Microsoftu najdete i návod k Otevření sešitu aplikace Microsoft Office Excel 2007 ve starší verzi aplikace Excel. Word 97 zapisuje ve formátu Word 2007!!!Protože se zde hovoří dokonce o Office 97, vyzkoušel jsem postup s instalací Compatibility Pack na počítači s nainstalovaným Office 97. Výsledek byl více než překvapivý. Word 97 byl schopen dokonce zapisovat soubory ve formátu Word 2007! (Viz obrázek). Alespoň tuto možnost zapsání souboru ve formátu .DOCM a .DOCX nabízí. Protože nevlastním Office 2007, nemohu si ověřit, co bude říkat Word 97 na otevírání souboru pořízeném v Office 2007 s využitím nějakých nových extra možností. Pokud se ale bude jednat o běžný dokument, mělo by vše fungovat bez problémů podobně, jak tvrdí autoři ve výše zmíněném návodu k Excelu. V každém případě doporučuji každému aby tento postup vyzkoušel dříve, než začne investovat do nákupu Office 2007. Protože jsem testoval jeho beta verzi, upozorňuji i na to, že klade velké nároky na počítač, zejména na paměť. Na něčem starším než rok nenapíšete ani dopis.
3.4.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.