CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Nešťastné pražské veverky.

Nápaditému projektu Pražská veverka, do nějž se zapojilo třicet tisíc pražských dětí, hrozí zánik. Za nejistou budoucnost mohou potíže s financováním. Nic totiž není zadarmo, ani sčítání veverek. Někdo přece musí soustředovat vyplněné dotazníky a zadarmo ani veverka nehrabe. Projekt "Pražská veverka" chce přiblížit dětem jednoho z nejroztomilejších zvířátek našich lesů, v tomto případě lesů a parků pražských. Projektu můžete napomoci i vy sledováním veverek a vyplněním dotazníku, vždy když veverku spatříte.
Projektu občanského sdružení Ornita, který zapojuje děti do sčítání pražských veverek ale chybí peníze na další činnost. Komunikace mezi vedoucí Ornity a současně i vedoucí projektu paní Veronikou Voldřichovou a novým radním odpovědným za pražské životní prostředí a tedy i za veverky, Petrem Štěpánkem, vázne, jakmile se začne hovořit o penězích. Projekt Pražská veverka je přitom součástí ekologické výchovy a přivedla do přírody desítky tisíc pražských školáků, které by nejspíše jejich učitelé a rodičové do pražské přírody jinak nevzali. Nezisková organizace Ornita není ale žádnou organizací dobročinnou a tak žije podle paní Voldřichové pouze z grantů a na penězích od města je zcela závislá. "Nového radního jsem kontaktovala se žádostí o schůzku hned po jeho zvolení. Byla jsem nadšená, že byl zvolen člověk ze zelených, kteří mají ekologii jako prioritu. Ale nepodařilo se mi ho nijak kontaktovat a představit mu Pražskou veverku," říká ze zelených zklamaná Veronika Voldřichová. Asi tak právě zelení přišli o jeden volební hlas. Pražská veverka měla přitom začátkem dubna vyvrcholit na výstavě v Národním muzeu, nad kterou hlavní město dokonce převzalo záštitu. Výstava se však právě kvůli nedostatku financí musela odsunout na neurčito.
Co můžeme paní Voldřichové doporučit? Jednak požádat ředitele Národního muzea (NM), aby výstavu o veverkách uspořadal za peníze NM a další peníze by snad na veverky mohly poskytnout České lesy s.p., které se k veverkám nechovají zrovna přátelsky, když jim kácejí stromy a kde mají právě nového ředitele. Také by se mohla vypsat nějaká sbírka mezi Pražany, kteří již tradičně pražské veverky milují, hlavně na pražských hřbitovech nás všechny přivádějí na jiné než truchlivé myšlenky o marnosti našeho života. A co chystaná olympiáda? Nemohla by se právě pražská veverka stát maskotem? Je to ze všech zviřátek nejlepší sportovkyně a dosahuje výborných úspěchů jak v běhu, tak ve skoku do dálky. Přiblblý sysel pana primátora Béma si přece nezaslouží takovou poctu. A z prodeje maskotů by se snad mohly nějaké peníze dostat i na činnost Ornity. Já osobně již dávno neformálně projekt počítání pražských veverek podporuji na své venkovské zahradě, kde je pravidelně krmím ořechy a počítám, za což se mi ty malé uličnice odměňují sázením ořechů na různých místech zahrady. Právě včera jsem napočítal tři veverky, které přiběhly z nedalekého lesa zkontrolovat, jak jim raší nové sazenice. Pravda, ještě nevylezly ze země, ale nějakých pět či šest jich určitě brzy s veverkami najdu. Tak neváhejte a pošlete nějakou tu korunu Ornitě, jinak nebudeme vědět, kolik těch veverek v Praze máme. Ať ukážeme panu prezidentovi, že jeho pochybnosti a někdy i vyslovený odpor k činnostem nezávislých neziskových organizací jsou scestné. Až i on podpoří projekt Pražská veverka, získá si další příznivce na své cestě ke svému znovuzvolení. Přeji vám krásný jarní den s pozdravem veverkám zdar!
5.4.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.