CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Zabíjet mravence je trestné!

S příchodem jara přišli opět moji milí mravenci do kuchyně pro zásoby. Bydlí sice někde kousek od chaty mezi kameny, ale již po desetiletí si předávají v mraveništi informaci o tom, že když se proberou ze zimního polospánku, nejbližší zásoby se nalézají právě v naší kuchyni. Podezírám tento druh bezobratlých, že se považují za pány naší planety, což někteří přírodovědci potvrzují a tvrdí, že celosvětová hmota mravenců je větší než celosvětová hmota lidstva.
Jako páni planety se také chovají: lezou mi do cukru, buchet i chleba, ale jejich hlavním zájmem - alespoň těch mých mravenců - je voda. Dost dlouho mě to trvalo, než jsem přišel na to, že jídlem nepohrdnou, ale přímo baží po vodě! Když bylo v kuchyni sucho nebo naopak venku pršelo, mravenci se nedostavili. Takže od té doby, jakmile se na jaře objeví, kropím trávník okolo chaty v naději, že si vodu opatří jinde než v naší kuchyni.
Jistě jste už vyrazili do jarní přírody a narazili jste možná na mravence v lese. Pamatujte, že patří mezi ohrožené a tedy zákonem chráněné druhy. Základním zákonem na ochranu přírody je Zákon o ochraně přírody a krajiny č.114/92 Sb. Příloha č.III k vyhlášce č.395/1992 Sb. obsahuje položku Mravenec - Formica zařazenou mezi druhy ohrožené. Týká se to zejména mravenců lesních, na jejichž záchranu existuje projekt nazvaný Formica.
Pokud vás ale obtěžují ve vaší zahradě nebo dokonce lezou do domu ti mrňaví nelesní černí nebo dokonce zuřiví zrzaví mravenci a moje rada s vodou nepomáhá, zkuste i jiné rady: mravenci nemají rádi citrónovou šťávu. Máte rostlinu nebo strom, který napadli mravenci? Natřete kmen nebo větve citrónovou šťávou. Lezou vám po stole při obědě na zahradě? Postavte nohy svého stolu do kelímků od jogurtu naplněných vodou, to všem mravencům v jejich svačině zabrání. Choulostivý čich mravenců se často stává jejich osudem - tuto okolnost můžeme také využít pokud na mravence použijeme prášek do pečiva, plody hřebíčku, skořici nebo pepř. Mravenci se budou těmto místům vyhýbat. Zaberou také bylinky: proložte chodbičky a vchody do mraveniště čerstvými listy levandule, tymiánu, majoránky nebo kebrlíku. Tyto bylinky mravenci nemají rádi a najdou si rychle jiné místo pro svou kolonii. Jak s mravenci s citem bojovat, když se vám začnou rojit třeba v ložnici, jsem psal už dost dávno v článku Jak na ekologickou likvidaci mravenců a vos. Přeji vám krásnou slunečnou středu a žádné mravence v kuchyni.
11.4.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.