CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Jak na výchovu dívek a chlapců ve školách.

Občanské sdružení Žába na prameni v březnu 2007 vydala v rámci projektu Rovné příležitosti v pedagogické praxi (RPPP) příručku Genderově citlivá výchova: Kde začít?, která srozumitelnou formou představuje pojmy „gender“ a „genderově citlivá výchova“. Je primárně určena vyučujícím základních a středních škol, ale může v ní najít inspiraci každý, kdo se o téma zajímá. Příručka si klade za cíl inspirovat čtenářstvo k hlubšímu přemýšlení o otázkách rovných příležitostí a představit konkrétní pedagogické postupy nezatížené předsudky, které umožní svobodnější osobnostní růst žákyň a žáků.
Stáhnout si ji můžete ve formátu PDF zde. Součástí příručky je i slovník cizích slov. Příručka je poučným čtením o tom, jak by měla vypadat správná genderová výchova dětí. Text je provázen spoustou ilustrací a poučných příběhů. Příručka je výsledkem projektu RPPP, což je inovativní projekt zaměřený na zavádění genderově správné výuky do základních škol. Jeho cílem je vzdělávat učitelky a učitele v problematice gender a rovných příležitostí a poskytnout jim praktický a srozumitelný návod, jak tyto znalosti a dovednosti předávat svým žákům a žákyním. Novinkou mezi podobně zaměřenými projekty je to, že učitelky a učitelé získávají průběžně zpětnou vazbu od skupiny expertek a expertů a zároveň jim přinášejí cenné informace z vlastní výuky. Doporučuji se podívat i na genderový slovníček, na který vede z příručky odkaz. Příručku by si určitě měli přečíst všichni rodiče, kterým by mohla pravděpodobně zásadně změnit jejich představy o správné výchově vlastních dětí. Zejména tehdy, pokud se budou učitelky a učitelé řídit výše uvedenou příručkou.
16.4.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.