CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Proticikánská kalkulačka Národní strany.

Nacionalistická Národní strana publikovala na svém webu Populační kalkulačku. Podle ní nejpozději za sto let etnické menšiny "převálcují" tradiční evropské národy. Uživatel si zvolí zemi (například Česká republika, Německo, Francie), poté si vybere skupinu A (např. Češi, Němci, Francouzi) a skupinu B (např. cikáni, Turci, muslimové). U obou skupin se objeví, kolik lidí zvolené národnosti či etnika v zemi žije, průměrný počet dětí na jednu ženu a průměrný věk dožití. Kalkulačka spočítá, jaký poměr bude mezi těmito národnostmi za sto let, v roce 2107.
"Je to manipulace s rádobyvědeckým přístupem, která je nebezpečná, má nejspíš vyvolávat strach. Nemůžu mechanicky promítat do budoucnosti současná fakta," říká Jitka Rychtaříková, vedoucí katedry demografie z Univerzity Karlovy. "Výpočty provádějí za předpokladu, že se nezmění porodnost a úmrtnost." Tvůrci kalkulačky si podle ní vybírají jen některá nepopiratelná fakta, ale opomíjí další. I když některé vstupní údaje (např. průměrný věk dožití, počet Čechů či odhad počtu romské populace) jsou správné a z hlediska techniky nelze výpočtům nic vytknout, v důsledku je kalkulačka podle šéfky katedry demografie zavádějící.
Aplikace Populační kalkulačka byla smazána z webu Národní strany provozovatelem webhostingu, ačkoliv údajně neporušovala žádný zákon České republiky. Je v tuto chvíli přesto přístupná na adrese incorrect.asp2.cz.
17.4.2007 [Trvalá adresa článku.]


 


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.