CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Jak nahrát kazetu do počítače v MP3 formátu?

Tak například máte na kazetách angličtinu a rádi byste si ji poslouchali na svém MP3 přehrávači. Kdo to neumí dostat z analogové kazety do formátu MP3 sám, může si takovou službu objednat u některé firmy. Například v podivném obchodu nazvaném Karel Gott, s kterým nemá nestor české popmuzik nic společného, si můžete nechat ze své kazety udělat cédéčko a z toho to pak nahrát do MP3 přehrávače. Pak vás to ale bude stát u kazety do 90 min na 2CD - 280 Kč a převod MC kazety do 120 min na 2CD vás přijde na 320 Kč! To je poněkud nekřesťanská cena a pochybuji, že si někdo u této firmy objednává Ovladani hlasitostiprávě převody zvukových nahrávek. Navíc si nejsem jistý tím, že takovým kopírováním pro zákazníky se tato "firma" nedopouští přestupku proti autorskému zákonu.
I nepatrně technicky nadaný uživatel počítače takové kopírování zakoupené kazety (pro vlastní potřebu!) přece musí zvládnout sám. Zapojení kazeťáku k počítači je jednoduché: potřebujete k tomu propojovací kablík, který má na obou koncích tzv. malý jack. Jeden konec strčíte v kazeťáku do výstupu pro sluchátka a druhý do konektoru IN LINE (Vstup vnějšího zdroje) ve zvukové kartě počítače, který mívá zejména v poslední době standardní modrou barvu. Když kliknete dvakrát na ikonu ovládání hlasitosti vpravo dole (vypadá snad jako reproduktor), objeví se vám okno Ovládání hlasitosti. Tam nesmí být u LINE IN zaškrtnuto Ztlumit a hlasitost by tam měla být nejlépe na maximum. Pokud ovladač vnějšího zdroje nevidíte, zvolte Možnosti, Vlastnosti a zaškrtněte si jej.
A teď už vám zbývá jenom zvolit program, kterým nahrávku z kazety uděláte. Většinou bývá v počítači nainstalována aplikace Nero, která obsahuje program Nero SoundTrax. Pokud jej ve svém počítači nemáte, musíte si opatřit nějaký volně dostupný program, Audacitynapříklad EXPStudio Audio Editor Free nebo VisiTrax Lite 2.10.2 či Audacity 1.2.6, který má i češtinu. S Audacity si jistě poradíte snadno, naskočí vám přímo s nastavením vstupu z vnějšího zdroje a stačí stisknout červený knoflík nahrávání. Pro export souboru do formátu MP3 Audacity požaduje instalaci LAME MP3 (codec). Ten si opatříte nejlépe opět na stránce programu Audacity. Je tam popis jak na to. Najdete tam i český návod - ten v programu je anglicky. Audacity je ukázkou toho, jak dobře dovedou pracovat autoři programů poskytovaných volně k použití na základě licence GNU General Public License (GPL). O českou verzi se zasloužil Aleš Tošovský.
19.4.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.