CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Cena pro ČEZ, tahouna energetických trhů.

Český ČEZ se stal nejlépe hodnocenou energetickou firmou obchodovanou na evropských burzách. Jeho obchodní ředitel Alan Svoboda převzal v Londýně cenu, kterou tahounům energetických trhů uděluje asociace amerických energetických společností Edison Electric Institute (EEI). ČEZ se v soutěži energetických společností obchodovaných na evropských burzách umístil na první příčce jak ve své kategorii firem s velkou tržní kapitalizací, tak v absolutním pořadí. Cenu získal jako vůbec první evropská firma v historii - Edison Electric Institute až dosud hodnotil pouze americký trh.
Cenu uděluje Edison Electric Institute na základě analýzy, kterou provádí jeho odborná skupina. V Evropě hodnotitelé srovnávali výnosy celkem pětatřiceti společností za poslední tři roky. ČEZ za toto období dokázal zhodnotit investice svých akcionářů o 780 procent, což je nejlepší výsledek v celoevropské konkurenci. Více o aktivitách ČEZu a udělené ceně ve zprávě z konference EEI.
Co k tomuto úspěchu české firmy dodat? I vy, přátelé, jste se o něj zasloužili pravidelným placením za elektrickou energii, která je stále dražší a dražší. Nedá se s tím ale nic dělat, protože stagnace cen elektřiny nebo dokonce jejich snížení by bylo útokem na práva menšinových akcionářů této českým státem ovládané společnosti. A to nemůžeme připustit, protože by mohlo Česko snadno skončit před mezinárodním soudem ve Štrasburku pro porušení ochrany soukromých investic. Taková jsou nelítostná pravidla podnikání.
"Společnost ČEZ očekává, že velkoobchodní ceny elektřiny v roce 2008 mohou stoupnout na 52 až 54 eur za megawatthodinu, což by bylo v průměru meziroční zvýšení zhruba o 24 procent. Důvodem je vysoká poptávka po elektřině v regionu a nedostatek nabídky," řekl 19.dubna na tiskové konferenci ředitel divize obchod ČEZ Alan Svoboda.

Tisková zpráva společnosti ČEZ:
ČEZ v žádném případě neplánuje razantně zvýšit cenu elektrické energie, jak dnes některá média vyvozují ze slov obchodního ředitele Alana Svobody na tiskové konferenci k vývoji obchodu s elektřinou.
Alan Svoboda pouze komentoval dlouhodobý trend sbližování cen energie v jednotlivých zemích střední Evropy, tak jako již při několika minulých příležitostech. V žádné případě neoznamoval obchodní rozhodnutí společnosti ČEZ. Takové rozhodnutí ani ČEZ učinit nemůže, protože elektřinu bude již v letošním roce prodávat na nově vytvořené energetické burze, kde se také bude tvořit cena.
Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ

A je to jasné: ČEZ za nic nemůže, žádné zdražení nechystá a pokud snad bude elektřina dražší, stěžujte si na burze nebo ještě lépe na lampárně na Hlavním nádraží.
26.4.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.