CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Začněte se konečně učit rusky.

Počátkem května zažije Česká republika a především Praha nápor více než 40.000 ruských turistů. V Rusku totiž začínají květnové dny volna, během nichž Rusové hromadně cestují. Rusové patří k nejrychleji rostoucím skupinám turistů v ČR. Loni jich přijelo do České republiky 232.000, letos to bude podle odhadů až 280.000. V průměru utratí přes 2100 korun za den, což je řadí mezi nejvíce rozhazovačné zahraniční hosty. U hoteliérů a cestovních kanceláří jsou oblíbení, neboť s průměrnou délkou pobytu 5,7 noci nemají v ČR konkurenci. Ráda je vidí také obsluha v restauracích, neboť dávají velké spropitné.
Problém je v tom, že se Rusové buď chovají jako nadmutí mafiáni nebo naopak častěji se snaží skrývat, že jsou Rusové a snaží se mluvit anglicky. Personál v obchodech a v restauracích jim to neusnadňuje, protože mladá generace rusky neumí a umět nechce a ti starší se rusky nikdy pořádně nenaučili. Dám jim dobrou radu: snažte se naučit rusky alespoň trochu rozumět, něco málo mluvit, udělejte jídelní lístky také v ruštině (dnes to na počítači není žádný problém, word umí i tu exotickou azbuku) a uvidíte, jaké zpropitné dostanete. Rusové se podobně jako Češi neučí nijak rádi cizí jazyky a Rusové zvláště, protože mají navíc stejný velkopanský komplex jako Britové či Američani. Jen nezapomeňte, že těm mladším zní lépe, když je oslovíte "graždanin" (občan) místo "tovaryš" (soudruh). A až se vás budou ptát kudy se jde "na ispánskij zal", tak je neposílejte na pánské záchodky, jako se to podařilo kdysi dávno mě, ale do Španělského sálu na pražském Hradě. Da svidánija, páreni!
30.4.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.