CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Co takhle dát se na katolického kněze?

V celosvětovém měřítku je mezi muži patrný silný růst zájmu o dráhu katolického duchovního. Podle kardinála Miloslava Vlka to vyplývá z papežské ročenky. V Česku je tento pohyb zatím méně znatelný, uvedl pražský arcibiskup při příležitosti Týdne modliteb za povolání ke kněžství a k zasvěcenému životu. Modlitby za duchovní povolání se konaly v pražské arcidiecézi od neděle do pátku 27. dubna.
Lidí ochotných stát se duchovními či řeholníky a řeholnicemi v současnosti nachází česká katolická církev mezi mladými méně, než by potřebovala. Kněží je v Česku přes 1800, více než desetinu z nich ovšem tvoří jako výpomoc Poláci, kteří přicházejí kvůli nedostatku tuzemských mužů. V pražské katolické arcidiecézi je zhruba 250 duchovních, ale podle arcibiskupství jich víc umírá, než je nově vysvěcených.
Tolik tisková zpráva ČTK. Je to hezké, že se katolíci modlí, aby se našlo v Česku více mužů ochotných se věnovat dráze katolického kněze. Dříve to bylo povolání velice uznávané, řada našich národních obrozenců byli buď kněží nebo alespoň absolvovali seminář. Kněz, učitel a voják byla zaměstnání "se zárukou" a pod penzí. Vzdělání bylo navíc zdarma a tak byl docela zájem. Dnes můžeme sledovat úpadek duchovního života především v rodinách dříve katolických, zatímco evangelíci a další "odpadlíci" od Vatikánu docela vzkvétají. Je to způsobeno i faktem, že se duchovní službě mohou v těchto nekatolických církvích věnovat také ženy, které úspěšně spolupracují ve své funkci s mladými rodinami s dětmi a zabezpečují tak celkem snadno a přirozenou cestou vzrůst členů dané komunity. Je jisté, že kdyby se katolická církev postavila čelem k problému svěcení žen na "kněžky", dočkala by se lepších výsledků spíše než usilovným modlením se za "povolání mladých mužů ke kněžství a k zasvěcenému životu". Nemá smysl se vymlouvat na úpadek církve vyvolaný vládou komunistů. Ani postkomunistické české vlády včetně bruselské administrativy se ke křesťanství nestaví nijak čelem a potácejí se spíše v problémech multikulturalismu. Třeba by katolíkům také pomohl rap či hiphop místo unylých a pochmurných zpěvů svíčkových bab v potemnělých chrámech. Prostě trochu života do toho umírání.
1.5.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.