CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Dáte si Linux na desktop?

Nová verze operačního systému Linux Red Hat se začala prodávat na českém trhu. Uvedli to zástupci distributorské firmy Servodata na nedávné konferenci LinuxExpo. Nová verze pod označením Red Hat Enterprise Linux 5 (RHEL) by měla konkurovat operačnímu systému Windows Vista od Microsoftu. Proti předchozím verzím nabízí totiž vedle multilicenčních balíků i možnost zakoupení licence pro jedno PC a tedy údajně domácí či firemní použití. Hlavní zbraní RHEL má být virtualizace, zvýšená bezpečnost, větší podpora 64bitové architektury a propracovaná grafika.
Instalační média si pro server obstaráte například u firmy ENLOGIT s.r.o. za 1 071 Kč vč.DPH. Minimální předplatné podpory a údržby pro server na 1 rok s podporou Basic vás ale přijde na 9 841 Kč s DPH!!! RHEL Server je určen pro menší a střední servery do 2 CPU bez limitu operační paměti. Je vhodný pro internetové a intranetové servery (web, e-mail, DNS, soubory, proxy) či firewally. Pokud potřebujete něco pro doma, pak bude vhodná verze Red Hat Enterprise Linux Desktop, pro kterou se dá koupit podpora na rok už za 1 720,00 Kč. Uvedené ceny jsou bez DPH a jedná se ve skutečnosti o předplatné služeb amerického výrobce Red Hat Network (podpora a údržba RHEL) na jeden rok, pokud není uvedeno jinak. Cena, kterou platíte za RHEL, není tedy za samotný software ani za právo jej užívat, ale za technickou podporu a údržbu systému, tzv. Red Hat Enterprise Network Subscription – předplatné služeb "support & maintenance" na rok, případně delší období. RHEL je open-source, zdrojové kódy jsou zdarma ke stažení ze serverů výrobce.

Tolik informace převzaté kromě jiného i ze serveru jednoho z prodejců, firmy APS Brno s.r.o. Zdrojové kódy si sice můžete zdarma stáhnout, ale verzi použitelnou pro vypálení a instalaci ve formátu ISO nikoliv. Alespoň se mi nepodařilo ji na internetu najít. Nakonec vždy narazíte na informaci: "Installable binary and source ISO images are available for download from Red Hat Network (subscribers only)." Jistou pochybnost také ve mě vzbudila následující věta popisující výhody této investice : "A co je pro mnoho zákazníků nejdůležitější, s Red Hat Enterprise Linuxem získáte mnoho certifikátů o kombatibilitě s nejrůznějším softwarem a hardwarem." Asi si autor stránek popletl kompatibilitu s Mortal Kombat-ibilitou. Takže si ten nejnovější Linux desktop zadarmo nevyzkouším.
Nelze se ale divit: uspořádat kvalitní distribuci něčeho, co je vlastně zadarmo, stojí spoustu práce a dalších nákladů za počítače, nájem a ti "pořadatelé" distribuce také musí být z něčeho živi. Problém je v tom, že se potom cena takového "free" SW nebezpečně blíží cenám MS: XP se dají v tomto okamžiku koupit za cenu kolem 2000 korun nebo Windows Vista Home Basic za 2700 korun a tak pokud někdo bude chtít mít doma legální OS, obrátí se spíše tímto směrem. Podobné je to se SW typu Office: pro nekomerční použití je k mání nejnovější Office 2007 za pouhých 3600 korun. Je jisté, že nejednotná fronta nekomerčních autorů a komerčních distributorů a prodejců linuxů všeho druhu se proti celosvětovému monopolu Microsoftu nijak výrazně neprosadí. Pravdou je, že linuxy poskytnou řadě lidí starajících se o linuxové servery po celém světě docela slušnou obživu. Na desktopy se ale linux nedostane ve významném počtu zejména proto, že většina firemních aplikací je řešená ve Windows. Pokud ovšem nejsou pod DOSem, jak je možné vidět i v některých docela velkých bankách. Zlatý DOS!
4.5.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.