CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Vliv neexistence kravských povozů na naši vesnici.

Život na venkově se změnil zavedením traktorů a automobilů k horšímu. Nemám ani tak na mysli smrad a prach, můj povzdech se týká ztráty komunikace mezi sousedy zaviněné rychlou jízdou. Cestou na louku.Za starých časů, které ještě jako dítě pamatuji, jezdívali například kolem našeho plotu sousedé se dvěma kravami zapřaženými v povozu nasekat na nedaleké louce každý večer trávu. Kráva se pohybuje rychlostí velmi mírnou, asi tak kolem pěti kilometrů za hodinu a do klusu jí nepřimějete. Navíc jde sama, není ji třeba nijak řídit, neboť ví kam její cesta za večerní travou má vésti. Když manželé Izajdesovi jeli kolem nás, k zastavení povozu nemuseli ani krávy vybízet, neboť tato mírná a docela inteligentní dobytčata sama vycítila, že si můj otec chce s jejich majiteli prohodit pár slov o počasí, o mizerném stavu zásobování chlebem v místním konzumu (tehdejší název pro minimarket), o tom, zda bude letos dobrá úroda pšenice a co dělat s tím "americkým" broukem zvaným mandelinka bramborová.
Ačkoliv se dnes počet okolních sousedů zdesateronásobil, blízké osobní kontakty a promluvy spadly na nulu. Projíždějí kolem ve svých zasklených vozidlech a rozlišujeme je jen na inteligenty, kteří jedouce pomalu nevíří prach polní cesty nebo je nazýváme idioty, pokud se řítí téch posledních pár desítek metrů ke své chatě či domu, aby vzápětí otočili a opakovaně nás nasytili prachem. Komunikace se zredukovala maximálně na pozvednutí ruky se všemi prsty nataženými k přátelskému pozdravu nebo na natažení ruky s vystrčeným prostředníkem po vzoru našeho premiéra. A tak soudím, že zmizení kravských povozů z našich cest ovlivnilo velice negativně nejen ty obyčejné sousedské vztahy, ale i celkový duševní stav naší uspěchané společnosti. A nechápu, jak mohl Komenský vyslovit onu často citovanou větu, že "všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest." Kéž by se ta milá hovádka vrátila na naše cesty, alespoň na ty polní. Rovněž považuji za nevhodné jeho tvrzení, že "baby se schází, drby rozchází. Kde husy, tam štěbety, kde ženy, tam klevety." Řada současných moderních a emancipovaných žen trpí depresemi právě proto, že se nemají kde na klevety scházeti, protože své "sousedky" jen míjejí jedouce s dětmi do supermarketu.
7.5.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.