CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Rakousko směruje tranzitní dopravu na naše území.

Rakouský kancléř Alfred Gusenbauer a ministr dopravy Werner Faymann na mimořádné tiskové konferenci oznámili potvrzení a souhlas Evropské unie v otázce zvyšování mýtného. To se dotkne od 1. července nákladních automobilů na dálnicích, kde budou řidiči nuceni platit v průměru o 4,2 centu na kilometr více. V Rakousku díky tomuto rozhodnutí dojde k navýšení průměrného mýtného z 22,7 (6,40 Kč) na 26,9 centu (7,59 Kč) za kilometr. Podle odhadu se roční tržby z mýtného státní společnosti Asfinag navýší o 115 milionů eur (více než tři miliardy korun). Firma Asfinag dohlíží na výstavbu a údržbu dálnic a v poslední době má finanční problémy.
Můžeme se jen dohadovat, že rakouské zdražení mýtného je také reakcí na zavedení mýtného u nás s cílem přimět tranzitující dopravce volit cestu přes naše území místo cesty Rakouskem. Časová shoda naznačuje, že to Rakušané dlouhodobě plánovali a jsou dnes souhlasem Bruselu jistě spokojeni. V Česku se platí mýtné v nejvyšší sazbě pro emisní třídu Euro0-2 pro 4 a více náprav jen 5,40 Kč, průměrná cena za kilometr bude ještě nižší. Zdražení mýtného v Rakousku znamená, že počet tiráků směřujících z východních zemí přes naši republiku na západ a zpět se ještě dále zvýší. Zvýšení ceny mýtného je nejjistější způsob, jak snížit počet nákladních aut, které daným státem jen projíždějí. Bylo by jistě spravedlivé, aby byly sazby mýtného alespoň v sousedících zemích stejné. Bude náš ministr dopravy Ing. Aleš Řebíček postupovat stejně jako jeho rakouský kolega?
9.5.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.