CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

MobilKom a.s. přichází s mobilním telefonem a internetem U:fon.

Firma MobilKom získala licenci na provozování mobilní sítě v pásmu 410-430 MHz již v roce 2001, a to pro technologii Tetra, od května 2005 pak i pro CDMA. V srpnu 2005 MobilKom zažádal o individuální oprávnění na vysílání signálů v pásmu 410 – 430 MHz. ČTU jeho žádosti vyhověl v březnu 2006, jakmile odsouhlasil změnu Plán využití rádiového spektra, která umožnila využívání daného pásma pro širokopásmovou technologii. Toto oprávnění umožní MobilKomu výrazně rozšířit nabídku mobilních hlasových a datových služeb.
MobilKom od včerejška přichází s nabídkou mobilního internetového připojení pod poněkud podivným názvem U:fon přesto, že má zaregistrovanou ochrannou obchodní známku Ufon mimo jiné i pro mobilní telekomunikační přístroje, telekomunikační přístroje pevných linek, mobilní telekomunikační handsety, počítačový hardware, počítačový software, počítačový software stažitelný z Internetu, PDA, kapesní PC, mobilní telefony, laptopy, telekomunikační síťové přístroje, řídící software pro telekomunikační sítě a pro telekomunikační přístroje.U:fon Na internetu najdete nabídku mobilního internetu pod familiérním názvem U:fonův fofr internet za 594 Kč s DPH pod doménou Ufon.cz. MobilKom, a.s. zde nabízí také za 296 Kč s DPH službu U:fonův telefon, což je "nemobilní" VoIP telefonní přístroj využívající CDMA internetové spojení. Volání v rámci sítě U:fon je zdarma, volání na pevné linky 0,60 Kč (0,71 Kč s DPH), volání do mobilní sítě 3,90 Kč (4,64 Kč s DPH) a SMS ČR za 1,90 Kč (2,26 s DPH), do zahraničí za 2,90 Kč (3,45 s DPH).
U:fonova síť v tuto chvíli pokrývá jen část Prahy a Pardubický a Hradecký kraj. Předpokládané pokrytí celé republiky k 31.12.2007 vypadá, že bude srovnatelné se sítí CDMA firmy Telefónica O2, která ovšem inkasuje zločinných 699 Kč měsíčně (831,81 Kč s DPH) za O2 Internet Mobil 512 a neuvěřitelných 899 Kč za měsíc (1069,81 Kč s DPH) za O2 Internet Mobil 1024 Plus. Pokud bude U:fonův fofr internet fungovat podstatně rychleji než CDMA Telefónicy (celostátní průměr download 370kbit/s) a bude podstatně levnější, bude mít Telefónica ke konci roku 2007 v oblasti mobilního připojení tvrdou konkurenci a bude muset snížit ceny, jinak přijde o většinu zákazníků. To, že bude U:fonův CDMA internet rychlejší naznačuje celkem jasně nabídka telefonování po internetu. VoIP totiž přes CDMA Telefónicy nefunguje spolehlivě zejména pro pomalou odezvu, která se pohybuje spíše nad 500ms ("koktání", přerušovaná komunikace) a sama Telefónica hlasové služby nenabízí. Neoficiální zprávy hovoří o tom, že Telefónica pravděpodobně přebuduje svoji CDMA síť na vyšší rychlost, aby mohla nabízet i telefonní služby VoIP. U:fon ji k tomuto kroku nejspíše brzy donutí.
Další podrobnosti najdete také na iDnes.cz.
15.5.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.