CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Máte dům nebo chatu se studní? Pak se třeste strachy!

ČEZ utrácí v zahraničí české peníze.

Nejprve trochu z nedávné minulosti: 4. prosince 2006 - Premiér Republiky srbské, Milorad Dodik, a Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel energetické společnosti ČEZ, v Gacku podepsali Dohodu o investici do nové uhelné elektrárny o výkonu 600 až 700 MW a rozvoje přilehlého uhelného dolu. Budoucí investice společnosti ČEZ dosáhne zhruba 1,5 miliardy EUR (42 miliard korun). Základní kapitál nově založené firmy bude činit 800 000 KM (konvertibilní marka - pevně navázaná na EUR v poměru cca 1,95 KM/EUR), podíl společnosti ČEZ ve společnosti dosáhne 51%, zbytek připadne právě společnosti ERS. (pramen).
Ze zprávy je patrné, že se jedná o kontrakt, kdy dvě státní firmy uzavírají obchody za plné podpory politiků. Můžeme spekulovat o tom, jakým způsobem jsou tito politici motivováni k tak masivní podpoře.

Čerstvá zpráva: 18. května 2007 - Česká energetická společnost ČEZ sahá na Balkáně po dalším projektu za desítky miliard korun: státní energetická firma Elektroprivreda Republiky Srbske (ERS), která vyrábí a prodává elektřinu v srbské části Bosny a Hercegoviny, by uvítala, kdyby se čeští energetici podíleli na budování místních vodních elektráren. Jeden velký kontrakt přitom ČEZ podepsal s ERS včera, kdy se obě strany dohodly na založení společného podniku, který zmodernizuje a rozšíří tepelnou elektrárnu a uhelný důl v Gacku. Projekt má hodnotu 39 miliard korun (?) a je jednou z největších investic v celé evropské energetice. "Potenciál k výrobě elektřiny ve vodních elektrárnách je ale mnohem větší, s dnešními zdroji ho využíváme ani ne z jedné třetiny. Proto počítáme se stavbou několika nových vodních elektráren. Bude-li se dařit naší spolupráci s firmou ČEZ v Gacku, uvítáme jejich podíl i na těchto stavbách," řekl generální ředitel ERS Pantilija Dakič.
Tamní vláda sice nyní vydává investorům licence k budování malých vodních zdrojů, větší elektrárny však bude smět budovat jen jediný investor - a tím se nejspíš stane právě státní energetická společnost. Ta si k tonu pak chce přibrat strategického partnera. "Proč se domlouvat s řadou různých firem, když můžeme mít jedinou?" říká Dakiš, jemuž by ČEZ jako partner vyhovoval: "Během tříleté přípravy gackého projektu jsme se přesvědčili, že ČEZ jedná seriózně, konkrétně a není ve vleku politických zájmů. Také jde o jednu z osmi nejvýznamnějších evropských energetik a jednu z nejziskovějších." Plány státního energetického podniku na vodní elektrárny sice ještě musí posvětit srbský kabinet, šéf firmy Dakič ale nečeká větší problémy.

Pan Dakič asi ví, proč žádné problémy nebudou. Naši ekonomičtí komentátoři uvádějí, že ČEZ má k dispozici nejméně 80 miliard korun, které bude investovat do nákupu a výstavby energetických zdrojů v zahraničí. Jsou to peníze, které tato firma s většinovou státní účastí v minulých letech vydřela a ještě další vydře z bezbranných českých spotřebitelů. Vláda současná i ta minulá na zvídavé leč opatrné otázky některých novinářů typu "proč vláda dovolí státnímu podniku ČEZ neustále zdražovat elektřinu?" standardně odpovídá: český stát, ačkoliv je většinovým vlastníkem akcií ČEZu, nemůže do cenové politiky zasahovat, protože by tím poškodil práva menšinových akcionářů, kteří by pak český stát žalovali u mezinárodního soudu. Hlavním důvodem je ale fakt, že stát tímto způsobem vybírá od občanů další dodatečnou skrytou daň. Peníze takto vybrané pak utrácí za projekty typu gripeny nebo obrněné transportéry. Kuriózní je, že se přitom jaksi v pozadí hovoří o tom, že v příštích letech bude nutné stávající tepelné elektrárny nahradit buď novými s dopadem na otevření dalších povrchových hnědouhelných lomů nebo výstavbou dalších bloků v elektrárně Temelín. S tím ale ti, kteří vládnou ČEZu nepočítají. Jejich cílem je po privatizaci ČEZU vyrábět v Česku chybějící elektrický proud kdesi v zahraničí a prodávat jej za mastné "evropské" ceny. Jednoduše řečeno: za peníze českých odběratelů předražené elektřiny hodlá dnešní vedení ČEZu spolu s propojenými politiky dokončit vybudování mezinárodního energetického impéria a poté jej prodat za co nejnižší cenu předem vybrané finanční skupině. Bude to snad spolek PPF a několika dalších miliardářů?
Další prameny: Proč zdražuje elektřina, Proč ČEZ nadstandardně zdražuje elektřinu?, Češi za elektřinu zaplatí více než průměrný Evropan, Velkoobchodní ceny elektřiny příští rok asi prudce vzrostou
18.5.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.