CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Co je etické, není ekonomické, a co je ekonomické, není etické.

Zajímavý pohled na soukromé peníze ve zdravotní péči poskytl v rozhovoru pro iDNES bývalý hradní operatér Pavel Pafko. Vyjádřil v něm zcela jednoznačně, že podle jeho názoru je třeba co nejdříve skoncovat se socialistickým heslem "před lékařem jsme si všichni rovni". Ti, co jsou bohatí - protože jsou výkonější a úspěšnější - mají nárok na lepší péči lékařů, než ti chudší nebo docela bez peněz. Profesora Pavla Pafku zpovídala pro iDNES Michaela Jílková, která dovede ze zpovídaného vytáhnout i to, čeho bude později třeba litovat. Pafko mimo jiné definoval to, jak se on dívá na roli soukromých peněz v záchraně lidského života:
"Zdravotnický systém za 17 let nebyl schopen reflektovat společenskou změnu, kdy došlo k diferenciaci mezi schopnými a neschopnými. Schopní se časem stali bohatými a neschopní chudými. Zdravotnictví se však stále potácí v jakémsi socialismu a nereflektuje společenské změny. Jenom idiot si může myslet, že člověk, který do nemocnice přijede v mercedesu za tři miliony, si oblékne pyžamo a bude se chovat stejně jako člověk, který přijel tramvají. Takový člověk, když je nemocný, si vždycky někoho najde, koho obálkou pod stolem zkorumpuje. Aby dosáhl toho, na co v dané chvíli ten systém stěží má."
To je skvěle a otevřeně řečeno. Pafko sice trochu pomíjí fakt, že chudá je i rodina s více dětmi, jejíž otec je třeba i docela schopný a má slušný plat, ale protože se rozhodli věnovat dětem veškerou péči v jejich ranném dětství a nechtějí nechat výchovu na starost nějaké té amatérské opér či profesionální chůvě, manželka zůstáva na mateřské dovolené. Je to ale jejich svobodná volba, že jsou díky tomu chudí. A pan profesor pokračuje ve svých "zdravotně sociálních" úvahách:
"Současný systém nedává člověku svobodu, aby rozhodl o svých prostředcích, když je nemocen. Svobodná jste, jenom když jste zdravá. To si můžete koupit, co chcete, když na to máte. Jakmile onemocníte, nemůžete peníze vložit do toho, co je vám nejdražší – do vašeho zdraví. Musíte tak činit, abych tak řekl, pod stolem. Je to nedůstojné. To si přece musí uvědomovat všichni rozumní lidé, že současný systém podporuje jediné – korupci ve zdravotnictví."
Prostě by rád, aby movitý člověk mohl ve frontě například na kloubní protézu ve státní či fakultní nemocnici předběhnout ty chuďasy a ještě navíc si koupit něco extra, co není pro ně k mání. V závěru svůj názor pregnantně shrnuje:
"Co je etické, není ekonomické, a co je ekonomické, není etické. To si musíme přiznat a tak to je."
V jeho úvahách postrádám ale jedno: vždyť přece ti nejschopnější lékaři zakládají nebo už vlastní soukromé kliniky (například už i pan doktor Rath s manželkou) a brzy tu budou i soukromé nemocnice schopné poskytovat komplexní péči jen pro bohaté. A je tu ještě lepší okamžité řešení: bohatec se prostě objedná na operaci či podávání omlazujících opičích kapek v zahraničním soukromém zařízení stejně tak, jako to řešil například exprezident Havel (nebo mu to snad platil stát?) a řada jiných včetně porodů, které vykonaly v luxusních porodnicích některé naše "celebritky" v Thajsku a jinde. A děti je možné dát studovat do soukromé školy (Buzková) a později je vyslat na pořádnou zahraniční univerzitu. Pro ty "chudé", kteří na takovou životní úroveň nedosáhnou, musí postačit holt ty státní nemocnice, kde samozřejmě riskujete, že vám život ukrátí nějaký packal a kde budete čekat v bolestech řadu měsíců a možná i let na nový kyčelní kloub. Transplantace ledvin se třeba ani nedočkáte, protože vás lékařské konsilium vyhodnotí jako pro trh pracovní síly a přispěvatele do zdravotnického fondu nepoužitelnou trosku či přestárlého idiota, který by chtěl o pár let prodloužit ten svůj zbytečný život. Co je ale třeba zajistit, aby ti méně úspěšní lékaři ve státních zařízeních nedřeli pomocí úplatků z těch nejchudších poslední korunu pod hrozbou, že je jinak nechají trpět nebo případně i umřít. Tady by nejlépe pomohly kamery v ordinacích, tak úspěšně zaváděné v našich školách. Takže si pane doktore Pafko vemte několik desítek milionů půjčku, vybudujte si svoje soukromé pracoviště pro bohatce a nedávejte lekce z etiky a morálky nebohatým občanům z pozice primáře chirurgie státní nemocnice. Z vašich názorů jsem upřímně řečeno paf.
21.5.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.