CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Velký bratr konečně zvítězí. Díky USA.

Tedy především tehdy, když se rozhodnete cestovat do USA. Podle posledních informací chystají Spojené státy zavedení elektronických minivíz. Americký ministr pro vnitřní bezpečnost totiž navrhl systém nových opatření. Americká vláda chce sice současná víza zrušit, ale dostat se za oceán ani potom nebude nikterak jednoduché. Každý neameričan bude muset například minimálně 48 hodin před odletem vyplnit elektronický formulář. Nová pravidla by měla platit i pro staré členské země Evropské unie. Kdy a zda vůbec budou nová pravidla platit se teprve uvidí. Návrh změny bezvízového styku musí nejprve schválit Americký kongres.

Věc jest jasnou: předpokládám, že při vyplňování dotazníku na internetu uvedete mailovou adresu, na kterou vám sdělí, zda můžete do USA vycestovat. Očekávám, že kromě pohledu do databází CIA, FBI, NSA na základě vašich osobních údajů, při této příležitosti podle vašeho mailu také zjistí, zda jste nerozesílali v minulosti nějaké spamy nebo dokonce si nedomlouvali nějaké nekalé kšefty či snad neorganizovali po internetu teroristické činy. Věřím tomu, že budou schopni si vás procvaknout i přes vaše nákupy na internetu, co jste si kde objednali a zda jste zaplatili a celkem snadno si zjistí, zda jste zaplatili Billovi za operační systém a neokradli tak Spojené státy o podíl na daních, zda máte nějaké internetové stránky a co je na nich, zda tam například neurážíte USA nebo alespoň amerického prezidenta. Protože budou mít i vaši IP adresu, budou vás také přímo sledovat, na jaké stránky se díváte. Předpokládám, že za vystavení minivíza budete muset zaplatit třeba i nepatrnou částku platební kartou přes internet. Projdete-li tímto sítem, budete vpuštěni do USA a dále sledováni prostřednictvím vašich mailů a podle toho kde použijete platební kartu i podle údajů na vašem pasu projetém tu či onde elektronickým snímačem.
Takže mám pro vás jednu preventivní radu: až se rozhodnete po zavedení minivíz usilovat o povolení výletu do USA, opatřete si novou mailovou adresu a novou platební kartu, kterou po návratu domů přestanete užívat, pořiďte si nový počítač s legálním operačním systémem nebo ten formulář vyplňujte někde v internetové kavárně. V žádném případě v zaměstnání. Z drápů velkého bratra se ale stejně nedostanete. Já sám se naštěstí do země svobody nechystám. Nejspíše by se mi to nepodařilo, protože jsem se ve svých článcích určitě na řadě míst hanlivě zmínil o různých amerických aktivitách v zahraničí a otřel jsem se i o amerického prezidenta či nějakého toho ministra.
22.5.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.