CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Nezdaněné příjmy lékařů jsou za dveřmi.

Mediální tanečky kolem regulačních poplatků ve zdravotnictví pokračují. Praktičtí a ambulantní lékaři vyhrožují přes média ministrovi zdravotnictví Julínkovi, že nebudou od pacientů vybírat poplatky za ošetření :) Lékařům se prý nelíbí především systém výběru a výše jednotlivých poplatků, uvedly Lidové noviny. Praktickým lékařům vadí, že je chce stát zatížit příliš velkou administrativou. V důsledku si prý moc nevydělají. "Kvůli zpoplatnění zdravotní péče si lékaři budou muset najmout účetní. Když vyberou za ošetření 30 korun, zbude jim pětikoruna," řekl LN předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák.
Všechno bude ale docela jinak: pacienti budou rádi svému lékaři platit nově zavedené "mýtné" a na otázku "Přejete si potvrzení?" budou vesměs odpovídat "Ne, děkuji, škoda papíru." Co by asi tak s tímto dokladem o zaplacení občan dělal? A lékař tak nebude nucen příslušný obolus do svého účetnictví zahrnout a zbude mu celých třicet korun. Při běžném denním počtu kolem dvaceti pacientů tak získá 600 korun každý pracovní den, což činí docela slušných nezdaněných 12 000 korun českých na stole každý měsíc. Na dotaz finančního úřadu odpoví, že prostě poplatky nevybírá, že je to nesociální a vůbec. Podobnou praxi z repertoáru metod šedé ekonomiky už dávno zavedli nedostatkoví zubaři. Nechápu, na co si lékaři stěžují a proč Julínkovi vyhrožují, když jim zařídil takový pěkný nezdaněný příspěvek do soukromého rozpočtu. Jediná patálie, která je čeká, bude nedostatek kovových mincí v pokladničce. To se ale vyřeší samo a poplatek se samovolně zvýší na papírových padesát korun. Zabránit by se takovému "podnikání" dalo jen zavedením hotovostní platby za veškerou lékařskou péči včetně léků. Pacient by si pak musel s účtem od lékaře nebo z lékárny zajít do zdravotní pojišťovny, která by mu vyplatila částku odpovídající pojistným podmínkám. Přesně stejně, jak jsme zvyklí při vyřizování pojistné události typu havarie automobilu, požár domu či jiné případy. Že je to pitomost a že by se vám taková metoda nelíbila? Inu, zvykli jsme si na pohodlný a levný systém. Buďte ale v klidu. Naši politici by se do zavedení takového zdravotního pojištění nepustili ani náhodou. Rozhněvali by si nás, všemocné voliče. Takže tančí své tanečky a ta strana, která nakonec způsobí, že se nic vybírat nebude, vyhraje příští volby. Pokud ovšem voliči do té doby nezapomenou, která strana to vlastně byla.
Dnes bude opět tropické vedro a kdo si podle mých rad nevzal dovolenou, nepatří zrovna mezi ty chytřejší. V červenci a srpnu bude totiž zima a déšť. Tak zkuste alespoň zmizet po obědě z práce a vzhůru na koupaliště. Tak jako za starých časů...
25.5.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.