CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Petice na obranu Kaplického knihovny a neviditelná Anička.

Řada předních českých architektů, designérů, výtvarných umělců, historiků umění a galeristů se podepsalo pod petici podporující architekta Jana Kaplického a jeho projekt Národní knihovny. iDNES přináší celé znění petice i jména těch, kteří se pod ní podepsali.
"Umělecká fronta" má konečně zase něco, za co může bojovat na stránkách novin a v televizi. Kaplický se dopustil závažné chyby: měl do podzemí navrhnout nejen sklad knih, ale celou knihovnu. Pak by byl spokojen i Václav Klaus a na volné Letenské pláni by se mohly opět konat masová shromáždění za návrat komunismu nebo proti komunistům, případně tábor lidu při nějakém dalším dějinném převratu - pro zavedení práva šaríja nebo pro odtržení od EU a připojení k rudé Číně. Nejlepší architektura v dobách, kde je postavení kdejaké kůlny politikum, je žádná architektura. Konec konců na Letné žádná potopa z Vltavy nehrozí a v zemljance by se ušetřilo za otop. Knihy stejně potřebují umělé osvětlení (déle vydrží), stejně jako čtenáři (nekazí si oči sluncem).

Analýza DNA potvrdila, že před dvěma týdny z Klokánku neutekla třináctiletá Anna, ale dvaatřicetiletá Barbora Škrlová. Policie po obou ženách zatím neúspěšně pátrá. Kriminalisté s určitostí ani nevědí, zda dítě - tedy Anna - vůbec existuje, o existenci Škrlové jsou také pochybnosti, zda to vlastně není ta Anička a ve skutečnosti neexistuje Škrlová. Autoři scifi dokonce spekulují o tom, že Anička byla uměle vytvořena jako neexistující bytost s přízemním cílem, aby na ní mohla povedená rodina pobírat sociální podporu. Více viz Gogol, Mrtvé duše. Jiní odborníci a znalci náboženských sekt pro změnu tvrdí, že se Anička-Škrlová měla stát "věčným dítětem", které spasí své blouznivé následovníky odpadnuvší od hnutí Poselství Grálu. Já se kloním k variantě o chystaném pobírání sociální podpory na neexistující dítě. V každém případě je taková story zlatým pokladem v okurkové letní sezóně. Kdyby v tom nejela policie, ministerstvo spravedlnosti, úřad ombudsmana a neziskové nevládní organizace na ochranu dětí, budu si myslet, že je to celé dílem novinářů šílených z toho, že není o čem psát.
28.5.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.