CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Pražský orloj a radar pana Bushe.

Podle starých tradic se Čechům špatně povede, když se orloj zastaví. Tato pověra ale podle tradice platí pouze, když se orloj pokazí na Silvestra. A právě tuto sobotu se zastavil a byl opraven až v neděli v poledne orlojníkem, který musel přispěchat ze své chaty. Z okýnek, které mají být jinak zavřené, na turisty celou tu dobu pohlíželi svatý Filip s Jakubem, kteří se neráčili ani pohnout. Pokud bychom předpokládali, že zastavení orloje není špatným znamením, můžeme věštit, že díky příjezdu Bushe do Česka se budou mít dobře kloboučníci, kramáři, paštikáři, koželuhové a cukráři, jejichž patronem je právě svatý Filip. Zvláštní je, že i svatý Jakub je patronem cukrářů, kloboučníků, koželuhů a paštikářů. Navíc ale ještě lékárníků, umírajících (kvůli jeho shovívavosti se svými vrahy při umírání) a valchářů neboli textiláků. Oba dva jsou pak patrony Uruguaye. Což by mohlo symbolizovat návštěvu Bushe. Nechápete jak? No přece za dob minulých se říkávalo politikům a státním představitelům urugvajci. Takový u-ruk-vajec zaujímal postoj při projevech, kdy si držel spojené ruce u té části mužského těla, o které se ve slušné společnosti nehovoří. I když o našem současném premiérovi se často hovoří jako o chlapovi s gulemi... Z toho všeho vidíte, jak záhadný a mocný je pražský orloj a jaká znamení nám dalo jeho nečekané, leč významné zastavení.
Ale dost legrace. Na tomto místě hodlám učinit zásadní prohlášení o americkém radaru na českém území:
Jak již jsem dříve několikrát konstatoval, americká administrativa je naprosto neschopná, pokud jde o zahraniční politiku. Z pitomého radaru a deseti antiraket v Polsku dokáží američtí politici umatlat málem celosvětový válečný konflikt. Přitom na našem území v Nepolisích byl již v naprosté tichosti a bez zájmu antimilitaristických bojůvek nainstalován radar NATO, který probíhá provozními zkouškami. Je sice o něco menší, ale poběží po uvedení do plného provozu neustále, americký radar v Brdech by naopak byl většinou vypnutý. Zapínal by se jen při cvičení nebo v případě ohrožení. Ptáte se, proč to tedy nerozjeli přes NATO? Inu, ačkoliv mají USA v NATO jistě důležitou pozici a slovo, potácí se tato organizace 26 států v kolotoči hlasování o všem a o ničem a zejména ve sporech o tom, kdo to zaplatí. Stále ještě neexistuje něco jako armáda NATO, protože politici vedoucí EU jsou názoru, že je třeba naopak vybudovat společnou armádu EU, což se nedaří, neboť neprošla nová ústava.
Měli bychom si v souvislosti s tahanicemi kolem radaru uvědomit jedno: v obou světových válkách nám USA zachránilo zadek. I když sověti obětovali většinou zcela bezohledně miliony svých vojáků, bez hospodářské pomoci z USA by do Berlína nedojeli. Pamětníci si jistě vzpomenou na ruské vojáky v amerických džípech a na amerických náklaďácích. To vše bylo zdarma a natolik kvalitní, že to jelo bez ohledu na "péči" ruských vojáků. V Evropě umírali američtí vojáci, zatímco my jsme v Protektorátu Böhmen und Mähren vyráběli zbraně a munici pro Němce. Někdy si říkám, zdali onen vášnivý antiamerikanismus řady našich občanů není jen ozvěnou špatného svědomí z dob války.
Taháme se tu o jeden radar a deset obranných raket a přitom Rusko má přibližně 780 nosičů atomových zbraní (raket, bombardérů, ponorek) a asi 5700 jaderných hlavic, z toho 3300 strategických. To znamená, že americká protiraketová obrana ve střední Evropě není namířená proti Rusku, ale má chránit Evropu a Ameriku proti malému počtu raket odpálených z Blízkého východu. Nebo možná proti marťanům, se kterými by se rád dal Paroubek do koalice :)
O tom, že USA hrají roli světového četníka a snaží se především kde se dá zabrat zásoby nafty, není pochyb. Zpytujte ale své svědomí, zda vy v malém neděláte pro svoji rodinu totéž. Bohužel jsme jenom mírně civilizovaní dravci a svět je nelítostné bojiště. Přežije jen ten nejsilnější.
5.6.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.