CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Ať vzplanou milíře na Lutherovu počest.

V Aši na Chebsku se bude po dlouhé době opět vyrábět dřevěné uhlí v tradičních milířích. Parta nadšenců ze Smrčinského spolku a Ašských patriotů na konec června plánuje stavbu a zapálení prvního milíře. Z prodeje tradičně vyrobeného uhlí chtějí přispět na opravu poškozené sochy německého reformátora a zakladatele protestantismu Martina Luthera (neplést si s baptistou Martinem Lutherem Kingem). Pomník Dr. Martina Luthera (narozen 10.11.1483, zemřel 18.2.1546) v Aši je podle historických pramenů jediný v bývalé Rakousko-Uherské monarchii. Byl odhalen v roce 1883 u příležitosti 400. výročí Lutherova narození. Autorem dvoumetrové sochy je J. Rössner z Norimberka. Sochu v noci z pátku 6. října na sobotu 7. října 2006 poškodil u památníku evangelického kostela padající obří buk.
Ano, je třeba naše kvalitní tvrdé dříví z buků a dubů proměnit v kouř a dřevěné uhlí. To pak prodat "výhodně" do sousedního Německa, kde je zabalí do praktických obalů a vyvezou je zpět k prodeji v Česku v supermarketech pro víkendové párty, kterých se rádi účastní i němečtí turisté. Vyrábět z tohoto dřeva u nás nábytek a podlahy je zpozdilost. V rámci návratu ke starým dobrým technologiím je naopak třeba zavádět do nové výstavby podlahy z udusané hlíny promísené plevami. Ty nejvýhodněji nakoupí německé firmy v Polsku od soukromých farmářů sklízejících obilí tradičními polními postupy a dále pomocí polních mlátiček nebo cepů na mlatu ve stodole. Po zabalení plev do praktických pytlíků z ručně vyrobeného českého lněného plátna bude tento stavební materiál prodáván českým stavebníkům, chatařům a chalupářům například v německém marketu Bauhaus v Česku.
7.6.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.