CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Viktor Kožený - český disident v zahraničí.

Celosvětově známý mezinárodní "finančník" Viktor Kožený si po propuštění z bahamské vazby na kauci 300 tisíc dolarů užívá svobody. Žije ve svém domě v rezidenční čtvrti Lyford Cay a tvrdí, že mu opětovné zatčení nehrozí. Nesmí ale Bahamy opustit a celkem třikrát týdně se musí hlásit na policejní stanici. Na všelijaká příkoří je už ale prý za těch 12 let, co na Bahamách žije, zvyklý. Stále se mu totiž podle jeho slov někdo snaží bránit v tvůrčí práci a otravuje mu život. "Nejsem na tom o nic lépe nebo hůře než známí disidenti jako Alexandr Solženicyn, Nelson Mandela a Václav Havel," svěřil svá trápení ČTK muž s mezinárodně známou přezdívkou "Pirát z Prahy".
Setkal jsem se s Koženým osobně v době, kdy jako zelené ucho začínal své "podnikání" v Praze a v podniku, kde jsem pracoval, si pronajal dvě polská PC se zelenou monochromní obrazovkou. Tehdy to byla jedna z mála možností, jak si opatřit osobní počítač. Pokud se nijak zvlášť od těch dob nezměnil, domnívám se, že jeho místo je spíše v nějakém sanatoriu pro duševně narušené osoby. Zvláštní je, že pravděpodobně právě jeho poněkud podivný způsob uvažování, jednání a chování způsobil, že mu drobní čeští "akcionáři" cpali ostošest do rukou svoje kupónové knížky. S jeho duševním stavem je to ovšem čím dál horší. Jen blázen může dnes pro Českou televizi prohlásit: "Já velmi sympatizuji s ODS a věřím, že do budoucna bychom našli společnou řeč a doufám, že i se zelenými by se dalo nějakým způsobem domluvit." Jako lehce duševně vyšinutý na mě působil už před lety a dnes se nijak nezměnil: "První můj pocit byla kombinace úlevy a vyčerpání," prohlásil tento český "finančník" s irským pasem po svém propuštění na kauci. "Vzpomněl jsem si na různé neprávem vězněné lidi, jako byl Sacharov, Havel nebo Mandela." Pravděpodobně zcela vážně v zákoutích svého podivně pracujícího mozku uvažuje o kandidatuře na českého prezidenta. Jeho politická strana Viktor Kožený - Občanská federální demokracie je stále platně registrovaná u Ministerstva vnitra. Internetové stránky ale už nemá. V roce 2004 Kožený kandidoval ve volbách do Evpropského parlamentu a získal pouhých 2030 hlasů. Spolčil se i se známým hledačem pokladů jménem Helmut Gansel (!), ale české voliče nepřesvědčil. Jeho česká i celosvětová válka s kapitálem a investory skončila neúspěchem. Přirovnal bych to k výsledku bitvy u Waterloo a pobytu Napoleona na Sv.Heleně. Otrava arzenikem mu ale nejspíše nehrozí.
13.6.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.