CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Podplácení by mohlo zlikvidovat drogy v Afghanistánu.

Češi pomáhají Evropské komisi (EK) bojovat v Afghánistánu s drogami. "V zemi je nutné vytvořit tři hlavní centra pro léčbu drogové závislosti, zaměřit se na terénní práci a klást důraz na návrat klientů do normálního života", řekl předseda brněnského sdružení Podané ruce Jindřich Vobořil. EK jej vyzvala, aby vytvořil studii popisující kroky, které může evropské společenství v této oblasti učinit. Na základě ní pak společenství na boj s drogami uvolní miliony eur. Čeští odborníci působí v Afghánistánu několik let. V prosinci 2006 skončil jejich projekt Breaking the circle (Prolomit kruh), jehož cílem bylo zkvalitnit péči o drogově závislé v této zemi. Nyní by mělo toto sdružení doporučit EK, jak si poradit s drogovou závislostí afghánců. Afghánistán vyrábí až 80 procent světové produkce heroinu, přičemž 30 procent jeho obyvatel je závislých na opiu. 80 - 90 produkce drog z afghánského opia se spotřebuje v Evropě. Inu, není nad to, když nikdo nic nedělá pro omezení či dokonce likvidaci výroby opia v Afganistánu a daňoví poplatníci EU platí podobné studie, případně i programy péče o drogově závislé v této zemi. Koneckonců, z něčeho musí nestátní neziskové organizace žít, že? Řešení je přitom velice prosté: místním zemědělcům by bylo třeba nabídnout pěstování jiné plodiny místo máku. Žádná plodina, která by přinášela v klimatických a půdních podmínkách Afghanistánu stejný nebo dokonce větší zisk, ale neexistuje. Pokusy s pěstováním pšenice zkrachovaly, protože pěstování máku je pětkrát výhodnější.
Co doporučí sdružení Podané ruce Evropské komisi? Utápět peníze daňových poplatníků EU do léčby drogové závislosti afghánců a těch obyvatel EU, kteří zneužívají drogy vyráběné z máku pěstovaného v Afghanistánu? Možná, že navrhnou dotovat afghánským zemědělcům pěstování pšenice tak, aby to bylo výhodnější, než pěstovat mák. To by odpovídalo metodám, které používá Brusel při řešení politických krizí v naději, že evropské peníze zachrání mír tu či onde na světě. Příkladem je finanční podpora palestinské administrativy ve výši cca 800 milionů dolarů ročně, která byla nakonec zastavena, protože radikální hnutí Hamás nesplnilo podmínky mezinárodního společenství, jako zřeknout se násilí a uznat Izrael. Palestinská vláda se přitom potýká s prázdnou pokladnou a je na pomoci EU zcela závislá.
Je tu jedno řešení použitelné pro Afghanistán: "demokratická" vláda nemá v této zemi žádnou skutečnou moc. Je proto třeba trvale podplácet místní kmenové náčelníky tak důkladně, aby souhlasili s pěstováním jiných dotovaných plodin a sami dohlíželi na to, aby nikdo nepěstoval mák. K tomu je třeba do země dodávat dostatečné množství peněz, zbraní a munice. Tak bude mír v Afghanistánu zaručen a výroba opia zlikvidována. Že se vám to nelíbí? Takový je ale ten náš svět.

Čtěte také můj článek "Jak utajit poštovní zásilku před manželkou." na bilek.blog.idnes.cz.

14.6.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.