CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Hrabalovo gymnázium nebude. A je to dobře.

Studenti nymburského gymnázia nesouhlasí s tím, aby jejich škola nesla jméno spisovatele Bohumila Hrabala. Změnu názvu navrhlo vedení školy v souvislosti se stým výročím existence budovy. Nápad se nelíbí ani Hrabalovu příteli Tomáši Mazalovi, píše se na internetových stránkách Nymburského deníku. Zástupci všech tříd se na schůzi studentského parlamentu shodli, že název Gymnázium Bohumila Hrabala nechtějí. Spisovatel, který zdejší gymnázium navštěvoval, podle nich školu neproslavil, ani nebyl příkladný student. Sám prý navíc prohlašoval, že léta strávená na gymnáziu byla ztracená. Ještě za svého života údajně odmítl případné pojmenování gymnázia jeho jménem.
IMHO je to tak správně. Hrabal je sice celosvětově známý mrtvý klasik české literatury, ale proč se řídit heslem "jména hloupých na všech sloupích", i když toto úsloví je namířeno spíše proti na domy sprejujícím idiotům, kteří se dokonce zbaběle skrývají pod jakési podivné tágy. Nelíbí se vám, že tímto nadávám geniálnímu českému spisovateli posmrtně do hlupáků? Inu, minimálně jeho smrt pádem s okna patří mezi ty hloupé a také byl hlupák, když svoje peníze rozdával a nenechal si něco pro úplatky lékařům a na nějakou tu hospodyni či ošetřovatelku, která ho mohla ještě dnes vozit na pivo k tygrovi jeho vlastním autem. A k tomu nápadu pana ředitele z Nymburka. Není nad to dát škole nějaké neutrální jméno jako "U všech moudrých", "Zlatá cesta", "U splněných přání" a podobně. Dnes bude opět pařák a stále žádný pořádný déšť. Pomalu nebudu mít čím zalévat okurky.

Čtěte také můj článek "Padesátileté sexuální bohyně aneb Nejhorší je být mladá a trapná" na bilek.blog.idnes.cz. Právě teď v 10:00 překonal počet čtenářů hranici 2000.

15.6.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.