CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Co dělat, když se zhroutí disk.

Zní to dramaticky, ale občas se takové věci stávají. V mém případě to byl zásah blesku kdesi nedaleko do trafostanice, což mělo za následek jednak sekundové přerušení dodávky proudu a pravděpodobně i jisté skokové přepětí v síti. Výsledkem byl zbořený systém zápisu na disku. WXP se tvářila jako že si s tím poradí a modrá obrazovka (vyskytuje se i v XPéčkách) sdělovala, že se bude testovat před spuštěním disk. Po mnohonásobném opakování, pokusech nastartovat různým způsobem po stisknutí klávesy F9 těsně po spuštění počítače nouzový režim, se nedařilo. Jen program FDISK spuštěný ze startovací diskety pro W98 sděloval, že je tam jedna primární oblast s NTFS, která je zcela plná, což být nemělo. Moje zoufalství bylo nelíčené, protože zálohy na DVD sice byly, ale ne příliš čerstvé a navíc vidina nové "čisté" instalace WXP mě děsila.
Vypadalo to, že je nabořený i boot sektor a tak jsem se zaobíral myšlenkou disk namontovat do jiného počítače jako další disk a po stáhnutí dat jej zformátovat a začít na zelené louce. Pak mě napadlo, že jsem si nedávno celkem bezdůvodně u mikrosoftů stáhnul balík, který mě vyrobil šest disket pro boot počítače a instalaci WXP. Další podrobnosti naleznete zde. Něco mi říkalo, že je tam také režim nazvaný jako "Konzola pro zotavení a k restartování počítače". A zotavit bylo to, co jsem potřeboval já i můj disk.
Diskety jsem postupně naládoval a vybral onu konzolu, což je něco jako takový DOS, ovšem s velice omezenými možnostmi. Obsahuje řadu příkazů, přehled získáte pomocí HELP. Nejdříve mě zaujal CHKDSK, který jsem zkusil. Je tu jeden háček: musíte mít založené originální instalační CD se systémem, který se snažíte opravit. Ta konzola si z CD tahá programy, které se nevešly na těch šest disket. Zadal jsem tedy CHKDSK c: /r s cílem nejen kontrolovat, ale i opravit vadné sektory. Soubory se podařilo obnovit a DIR to potvrdil. MAP poté sdělil, že mám opět na počítači disk C:.
Jenže boot z disku se nadále nedařil a tak jsem se pustil i do opravy boot sektoru. Po opětovném naládování šesti disket (úmorné!) jsem již mohl použít příkaz FIXBOOT. Upozorňuji, že v této zotavovací konzoli sice můžete vidět i prohlížet soubory (TYPE), ale nakopírovat je na CD nejde.
Tak jsem znovu startoval z disku a ejhle! Po menším boji jsem se dostal do woken a okamžitě vše potřebné stáhnul na CD a DVD. Jenže po opakovaném bootu systém tvrdošíjně trval na provádění kontroly disku pomocí CHKDSK, ale nikam to nevedlo. Takže vše nakonec skončilo "čistou" instalací na naformátovaný disk...
Když jsem se pokoušel použít oněch šest disket k instalaci systému, nedařilo se. Vytrvale se po mě chtělo CD s WXP SP2, což jsem neměl. Takže jsem musel instalovat WXP s SP1 a pak teprve projet SP2. Přesto se domnívám, že není úplně marné si zmíněné startovací diskety pořídit. Mě zachránily alespoň data.

Můj článek "Padesátileté sexuální bohyně aneb Nejhorší je být mladá a trapná" si na blog.idnes.cz už nepřečtete. Sice dosáhl 2408 přečtení ale byl administrátorkou smazán poté, co usoudila, že jsem se nezachoval podle zdejšího kodexu blogera a byl "jízlivý" vůči jisté nejmenované blogerce tamtéž. Přesto bude moje obhajoba práva starších žen na mladé milence zveřejněna pod názvem "Jsou starší ženy přitažlivé pro mladé krásné muže?".

18.6.2007 11:00[Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.