CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Naše Země podle Google.

Chcete se podívat ptačím pohledem na váš dům? Nebo si naplánovat trasu cesty do místa vaší dovolené? Proletět se na New Yorkem nebo Londýnem? Můžete si najít dům vašich známých v Paříži podle adresy a zjistit si přesnou polohu, kterou můžete využít při cestě pro satelitní navigaci. Program Google Earth pracuje s fotografiemi uloženými na svém serveru. Databáze má rozsah kolem 12 terabajtů a stále se rozšiřuje o další místa na zeměkouli.
Google tento projekt nyní poskytuje v základní verzi zdarma, původní projekt pod názvem Keyhole stál 30 dolarů na 1 rok. Google nabízí další dvě varianty: Google Earth Plus za $20 dolarů a profesionální verzi Google Earth Pro za $400 dolarů. Základní "turistickou" verzi lokálního klienta si můžete stáhnout zdarma například na instaluj.cz. Po instalaci cca 15 MB máte zcela počeštěnou verzi programu. Vyhledávat můžete jednoduchým zadáním místa nebo celé adresy, bere to i "Praha" a také Říčany u Prahy. Říčany jsou zajímavé tím, že zde právě teď probíhá hranice mezi podrobným snímkem čitelným z "výšky" 500 metrů a nekvalitním snímkem odpovídajícím výšce cca 5 km. Dá se předpokládat, že takové fotografie budou časem nahrazeny. Po snímku se můžete pohybovat jeho posunováním myší (stisknout a současně potáhnout), přibližovat se (poklepat levým) nebo se vzdalovat (poklepat pravým tlačítkem). Snímek se vykresluje postupně, sledujte ukazatel datového proudu dole. Plné kvality je dosaženo po stažení 100 procent. Pro orientaci zobrazené názvy míst jsou bez háčků a čárek, pokud ale hledaný název zadáte s "nabodeníčky", najde se a také správně zobrazí. Posunem myši získáte i přesnou polohu. Kvalita snímků je často o dost horší, než například na serveru mapy.cz. Máte ale k dispozici celý svět z výšky od cca devíti kilometrů s přiblížením v řadě míst až na pohled odpovídající výšce pozorovatele 200 m. Pomocí kruhového ovladače v pravém horním rohu můžete měnit měřítko, ale také otáčet obrazem nebo dokonce naklánět až o 90 stupňů. Další podrobnosti si přečtěte v návodu a také v článku Zajímavosti v Google Earth: základní vrstvy. Uživatelé Google Earth mají svoji komunitu, kde si vyměňují zkušenosti a zejména dávají tipy na zajímavá místa. Doporučuji se podívat na Google Earth Gallery.

21.6.2007 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.