CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Vidim Jan.

Kroutit hlava nad podivny nadpis? Ne, nebyt to clanek o pan Vidim poslanec. Ja jen videt pan Jan B. a rici tobe. Ja se ale tobe nedivit. Jen moje pokus reforma cesky jazyk podle nova kniha G.S. Evans (G.S.E.)"Tajný (český) deník Fredericka Barona a jiné texty".
Raději se vrátím zpátky do současné češtiny, kterou zreformoval nabodeníčky (diakritikou) Jan Hus, jehož posléze upálili z jiných důvodů. Čeština je podle G.S.E. neúspěšná na mezinárodním globalizovaném trhu jazyků pro svoji složitost a používání háčků a čárek. G.S.E. poměrně šroubovaným češtinom (možná i díky překladatelce šlechtičně Olze) ve své knize praví:

" Za posledních dvacet letech vykazuje globální jazykový trh, poháněný nezdolností angličtiny, setrvalý strmý nárůst. Českému jazyku se však zatím nedaří těžit z výhod plynoucích z rozšiřování vývozního trhu. Navzdory příležitostem, které přinesla změna politického a ekonomického uspořádání po roce 1989 a které umožnily tržní expanzi v oblasti cizího jazyka, čeština dokázala pouze to, že si nadále víceméně udržuje své dominantní postavení v sektoru mateřské řeči.
Nedostatečná úspěšnost češtiny je příznakem obsáhlého komplexu strukturálních problémů, s nimiž se tento produkt potýká, namátkou příliš mnoho pádů, rodů a časování sloves. Pakliže se nepodaří tyto nedostatky překonat, budou nejen nadále brzdit růstový potenciál češtiny, ale v konkurenčních tlacích globálního jazykového trhu 21. století povedou k pozvolnému ústupu a možnému stažení tohoto produktu z trhu, a to i v sektoru mateřského jazyka."

Po přečtení výňatku z výše citované knihy jsem na pochybách a zmaten: myslí to Greg vážně nebo se jedná o satirický román? Pokud ano, tedy pokud to myslí vážně, pak se řadí k těm nepřátelům mistra Jana Husa, kteří blahořečí jeho katanům pokaždé, když zápasí s pravopisem i gramatikou českého jazyka. Já se mezi ně nepočítám, i když jsem si za ta léta u počítačů na česká nabodeníčka stěžoval mnohokráte a zejména tehdy, když jsem přecházel z jednoho kódování češtiny na druhé a poté skončil na třetím či dokonce čtvrtém, případně pátém. Pamětníci a znalci jistě se mnou vzpomenou se slzou v oku na bratry Kamenické a LATIN2 v DOSu, či ISO-8859-2, Windows-1250 nebo UTF-8 v současnosti.
Rozhodneme se tedy "zachránit" češtinu před záhubou zrušením sedmi pádů, rodů, časování sloves a dalšího balastu? Někdo řekne "a proč ne?" Zrušíme i nenáviděné i/y a hlavně "pryc se vsemi nabodenicky!" Já vám ale říkám, ne. Tohle se vám nepodaří z jednoduchého důvodu: firma pana Gates zvaný Mikrosoft, přezdívaný nepřáteli na mrkvosoft, to nedovolí! Museli by totiž přepracovat všechny ty interní anglo-české slovníky sloužící pro počešťování veškerých produktů prodávaných v té podivné malé zemi zvané Česko. Takže spěte klidně ani nejásejte (podle toho, na které straně barikády jste), revoluce se konat nebude. A pan Evans by si měl dát pozor, až bude u nás svoje představy o budoucnosti či zkáze jazyka českého kázat. Mohl by snadno skončit přičiněním zastánců dnešní neglobální podoby českého jazyka na hranici nebo přinejmenším být vyhozen z okna Pražského hradu, případně z okna Novoměstské radnice.

Jinak docela zajímavá diskuze na téma diakritika ano či ne v diskuzích, mailech či esemeskách je například zde nebo také tady.

24.6.2007 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.