CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Bezradnost státu a obcí v romské otázce nezná mezí.

Vedoucí odboru sociálních věcí pardubického magistrátu Iva Liedermanová například podotkla, že existuje spousta projektů na pomoc Romům. "Například u vzdělávacích programů je ale základem docházka, v našem projektu na výuku počítačových dovedností Romů byla po jedné až dvou lekcích účast mizivá nebo žádná. Tady je nezbytné nějaké legislativní opatření," upozornila.
Měla pravděpodobně na mysli, že by dospělé Romy odváděli z jejich obydlí do školících učeben každý den policisté a celý den je tam hlídali. Podobně by bylo třeba, aby pracovníci sociálních služeb odváděli romské děti do školy a čekali pod okny, až skončí vyučování. Případně by se zavedly internátní školy podle návrhu velvyslance Evropské unie v Bratislavě Erica van der Lindena, který řídil bratislavské zastoupení EK a který v rozhovoru pro nizozemskou televizi prohlásil, že "může to znít zjednodušeně, ale myslím si, že jádro věci tkví v tom, že je třeba posílit vzdělávání a uspořádat vzdělávací systém tak, aby přiměl romské děti zůstat od pondělního rána do pátečního odpoledne v internátních školách, kde by byly soustavně vystaveny vlivu hodnot dominujících v naší společnosti". Pokud by prý Romové protestovali, bylo by možné vyplácet určité finanční prostředky a příští generace by pak lépe obstály ve většinové společnosti.(Viz Romea). Následně pana Lindena v Bruselu vyšetřovali, jak to myslel s tím nelidským nápadem, že by se Romům měly sebrat děti, přestat jim platit rodičovské příspěvky a tak dále. Přesto se zdá, že by vyšlo levněji, kdyby se Romům ty přídavky nechaly, ještě se jim připlatilo a děti by byly kvalitně vychovávány pět dnů v týdnu v internátech tak, aby měly dobré vzdělání a mohly se pak snadno uplatnit na trhu práce. Výchova v internátech je v řadě západních států běžná a v internátech se takto vychovávají děti i z předních rodin (např.Queen Ethelburga's College, nezávislá soukromá škola pro chlapce a dívky ve věku od 5 (!) do 18 let nebo česko-německá internátní škola v Pirně).
Bylo by to ale velice, velice drahé. Tak například státní příspěvek internátním zařízením typu Klokánek, která slouží ohroženým dětem, se má zvýšit. Počítá s tím novela zákona o sociálněprávní ochraně dětí, kterou právě podepsal prezident Václav Klaus. Zařízení by měla začít dostávat zhruba 247.000 korun na jedno dítě ročně. Loni tato dotace činila v průměru 176.000 korun, což by podle autorů poslanecké novely pokrývalo jen 60 procent nákladů na dítě. K různým státním ústavům, jako jsou dětské domovy a kojenecké ústavy, je přitom stát podle předkladatelů štědřejší a to už teď jim dává od 274.000 do půl milionu korun za jedno dítě. Z těchto kupeckých počtů vyplývá, že pokud se rodiče nestarají z nejrůznějších důvodů o výchovu svých dětí, stojí to daňové poplatníky astronomické peníze.
Pro srovnání: průměrný čistý roční příjem průměrné pracovité rodiny s dětmi je přitom 306.516 korun (podle ČSÚ to odpovídá rodině s 3,5 osobami, tedy chcete-li něco jako 2 dospělí, jedno dítě na studiích a jedno malé dítě). Řadě z vás se to bude zdát jako neuvěřitelně hodně peněz pro rodinu se dvěma dětmi. Je to bohužel výsledek průměrovacích počtů ČSÚ do kterých se započítávají i rodiny s řádově vyššími příjmy a tak většina rodin zdaleka nemá tento statistický příjem.
Takže zpátky ke vzdělávání romských dětí: asi by se spíše skutečně vyplatilo je vodit do normální školy pod policejním dohledem. Nejspíše by to i snížilo dětskou kriminalitu a drogové nebezpečí. Policisté by ovšem byli v civilu, aby to snad neuráželo city romských rodin. Vázat výplatu sociálních podpor na docházku dětí nemá velký smysl, jen by to přidělávalo práci školám a skončilo by to stejně nějakým dohledem. Stejně se mě ale zdá, že ty internáty podle pana Erica van der Lindena by byly účinější.

27.6.2007 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.