CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Microsoft to na nás zkouší, jak se dá.

Do letního dvojčísla časopisu Týden přidali marketingoví pracovníci pana Gatese reklamní cédéčko s šedesátidenní trial verzí Office Professional 2007 v naději, že se jim tak pozvedne obrat. Po nainstalování můžete Office legalizovat zakoupením krabicové verze tohoto produktu za cca 11 200 Kč. Za tyto peníze dnes koupíte celý počítač včetně monitoru. OEM verze vázaná na prodávaný nový počítač je "levnější": stojí cca 7 500. Pokud se někdo nevyzná v obchodní politice Microsoftu a má jen povšechné informace o Office a rozhodne se si tento produkt koupit, zaplatí tak nejdražší Professional verzi. "Reklamní" trial verze totiž podle sdělení fy MS nejde aktivovat například jako verze Standard nebo Basic.
Někteří komentátoři ceny Microsoftu označují za nízké, jiní, stejně jako já, je považují za nekřesťansky vysoké. Nelze se pak divit, že počet nelegálních instalací Windows a Office se odhaduje v Česku na 40 procent z celkového počtu. Troufám si tvrdit, že jsou to zejména samostatně podnikající živnostníci, kteří si používáním nelegálních kopií šetří náklady. Většinou se příliš v programovém vybavení svých počítačů nevyznají a do používání MS Office jsou donuceni především státními úřady, které nic jiného než soubory DOC z Wordu či XLS z Excelu neznají a aby to bylo zajímavější, nutí jim často i soubory PDF od Adobe. Pokud s nimi chcete dále pracovat, potřebujete Adobe Acrobat Standard, který pořídíte za dalších cca 8 500. Živnostník si musí dále pořídit nějaký účetní program za cca 10 000 a v řadě případů specializovaný soft za další desetitisíce. Pak si ještě připočtěte 35 000 za velice průměrný počítač, scaner a tiskárnu. Suma sumárum to vychází na 50 - 60 tisíc pro jeden počítač.

Jistě, chápu, že všichni musejí vydělávat. Měl bych jeden nápad: co takhle dát na trh balík počítač + soft pro živnostníky s výraznou slevou? Možná, že jsem se špatně rozhlížel, ale na internetu jsem podobnou skutečně cenově zajímavou nabídku nezaznamenal.

Microsoft se s výtkami na vysoké ceny svých produktů vypořádává různě: soudními procesy s EU, mimosoudními vyrovnáními v USA a dobročiností především v USA (např.podpora domovů důchodců). Pan Gates se tak stylizuje do role jakéhosi globálního dobrodince, moderního Jánošíka, který bohatým bere a chudým rozdává. Ale jen těm chudým, které si sám vybere a tam, kde mu to přinese politickou podporu pro další zvýšení prodeje zejména ve státních institucích včetně školství. Nic víc, než chytrá marketingová politika.

28.6.2007 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.