CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Nebojte se kuřat ani bojlerů, soudruzi a soudružky.

Tak by oslovil národ v této těžké situaci soudruh Jakeš. Měl by na mysli samozřejmě brojlery, což jsou ukrutným způsobem "vygenerovaná" kuřata určená k zabití a konzumaci poté, co dosáhnou požadované váhy kolem 1,5 kg.
Pracovníci veterinární správy jsou jiného názoru: "Riziko dalšího šíření nákazy je poměrně vysoké," odpověděl dost dramaticky na dotaz jednoho ze čtenářů Aktuálně.cz Petr Šatrán z veterinární správy. Dalšího tazatele však uklidnil, pokud jde o riziko nakažení člověka při konzumaci drůbeže: "U nás nemůžete zkonzumovat nakaženou drůbež. Pokud drůbež konzumujete, jde většinou o drůbež tepelně upravenou, virus je likvidován při 70 stupních Celsia, takže opět se nemůžete nakazit. Riziko by hrozilo v případě, že byste konzumoval syrové drůbeží maso z infikované drůbeže," vysvětlil Šatrán.

To je svatá pravda. U nás skutečně nikdo nekonzumuje syrová kuřata, snad jenom nenažranci a nedočkavci při grilování kuřat někde v přírodě. Když si kuře řádně tepelně upravíte při teplotě nad 70 stupňů a sníte, chřipku určitě nedostanete. Problém je ale v té fázi předtím: je-li syrové kuře infikováno virem H5N1, snadno se nakazíte při manipulaci s ním, tedy při přípravě masa, pokud nebudete v ochranném oděvu. Takže rukavice a neolizovat prsty a umýt se po vivisekci v dezinfekčním roztoku. Přenos na lidi je zatím možný pouze kontaktem s kontaminovanými ptáky nebo jimi znečištěnými povrchy. Zatím. Protože přenos ptačí chřipky z člověka na člověka dosud nebyl prokázán. Také byste měli nějak účinně zlikvidovat obal od syrového kuřete, který může být nebezpečným zdrojem infekce. Nejlépe nějakou dezinfekcí, i když podle odborníků není nad termickou likvidaci neboli táborák či kamna. Ve městě je ovšem termická metoda těžko použitelná.

Někteří občané, zejména účastníci likvidace nakažených chovů, užívají preventivně lék Tamiflu. Měli by vzít do úvahy tvrzení o nebezpečí, které jeho konzumace podle zjištění japonských vědců, údajně představuje. Užívání léku proti viru H5N1 ptačí chřipky může prý vést až k sebevraždě, zejména u mladistvých. Japonské ministerstvo zdravotnictví tak reagovalo na případy, kdy po požití Tamiflu spáchali mladí pacienti pravděpodobně sebevraždu pod náhlým návalem hluboké deprese. Japonské ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že zemřelo 54 osob, převážně mladých lidí, kteří před smrtí požili Tamiflu. Naposledy v únoru vypadli chlapec a dívka ve věku 14 let nezávisle na sobě z oken svých bytů a zabili se. Ministerstvo dosud odmítalo dávat lék do přímé souvislosti s úmrtími. Hromadí se ale svědectví osob, které si stěžují na nepříjemné psychické účinky. Na krabičce léku se proto již nyní v Japonsku uvádí varování před vedlejšími účinky jako halucinace či abnormální chování.

Přiznám se, že jsem jaksi ztratil chuť na mnou oblíbené kuřecí prsní řízky. Hovězí může být "šílené", ryby jedovaté obsahem rtuti, pes může mít vzteklinu a jíst psy je neetické a nehodné Evropana. Zbývají nám tedy už jen ta prasata, která zatím u nás v poslední době nenapadla žádná z obávaných chorob jako je červinka, obrna nebo prasečí klasický či africký mor. Jako nejbezpečnější se tedy na počátku 21.století jeví přechod obyvatelstva na rostlinnou stravu. Tady nám hrozí jen nepředvídatelné následky genově modifikovaných rostlin. Možná, že díky těmto pokrokovým genovým manipulacím časem zezelenáme a pomocí chlorofylu v pokožce si budeme "potravu" vyrábět z minerálů a vody přímo v těle. A bude klid. Přeji vám dobrou chuť, ať už jíte cokoliv.

3.7.2007 09:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.