CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Rovnošat a naše cesta na východ.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová zrušila prý kvůli dílčím pochybením při definování poptávky zakázku na nákup nových armádních uniforem. Vojáci chtěli za stejnokroje a výstroj utratit celkem směšnou částku 2,6 miliardy korun. Za gripeny a transportéry se přece utratilo mnohem více. Že by se Parkanová snažila zlikvidovat lety zaběhnutý penězovod vedoucí z ministerstva obrany směrem k lidoveckým kamarádům v podnikatelské sféře? "Zjistila jsem, že zakázka byla vypsaná a kvalifikovaná jako nákup služby, přestože je zřejmé, že se jedná převážně o nákup materiálu. Zúžil se tak počet potencionálních uchazečů výběrového řízení," prohlásila Parkanová. Možná, že si teď řada politiků, kteří jí delegovali na místo ministryně obrany, drbe šišku. Budou muset ten penězovod trochu opravit a rozšířit seznam potencionálních kamarádů.

Jen co dokončí studia, zamíří berlínská studentka medicíny Helga do Spojených států. "Nebudu jediná. Mám už několik kamarádů, kteří to udělali a nelitují. Rozdíl v platech v USA a v Německu je tak velký, že za to riziko to stojí."
Je to prosté. Tomu se říká viditelná ruka trhu. Naši lékaři míří do Německa a hlavně do Anglie, kde už dnes téměř žádní "domorodí" lékaři ani zdravotní sestry nejsou. Kdo zamíří do našich ordinací a nemocnic? Obraťte pohled směrem na východ: jsou to lékaři a sestry ze Slovenska, Ukrajiny, Ruska a přijdou další i z Kazachstánu, Mongolska a třeba i Číny. Velice dobří v mědicině jsou například Indové. A kam se vydáte na cestu vy? Zamíříte za prací do Anglie, abyste se mohli domluvit s lékařem česky? Vyberte si ale raději nějaké menší město, kde zatím nevybuchují bomby. Co budete v Anglii dělat? Potřebují tam zejména stavební dělníky, barmany a prodavačky. Prostě takové ty prácičky, které už žádný domorodec nechce dělat ani u nás. A je tam velká konkurence Poláků, kteří se vydali na západ už před námi. Zdá se, že jsme díky viditelné ruce trhu uvízli v nějakém podivném multikulturním časoprostoru. Místo toho, abychom jako stát vstoupili do té vytoužené západní Evropy, se jaksi posunujeme spíše na východ. Zatím to ale ještě není dálný východ.

4.7.2007 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.