CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Název článku...

Karlův most slaví dnes 650 let.

Jeho mezinárodní věhlas poněkud kazí jedna skupina soch. Sousoší sv. Kříže (Kalvárie) vzniklo postupně. Kříž s ukřižovaným Kristem na mostě jako jeho první ozdoba stával už za Karla IV., od té doby byl několikrát vyměněn. Pískovcové sochy Panny Marie a sv. Jana vytvořil až v roce 1861 Emanuel Max. Nynější bronzový zlacený kříž byl odlit r.1629 v Drážďanech H. Hillingerem a r.1657 zakoupen do Prahy za přispění malíře Karla Škréty. Silně zlacený nápis v hebrejštině "Svatý, svatý, svatý je Hospodin zástupů" (Kadoš, Kadoš, Kadoš, Adošem Cevaot) okolo kříže byl podle nápisu na podstavci a podle pověsti pořízen královským tribunálem r. 1696 z pokuty pražského Žida Eliase Backoffena, který se posmíval kříži. Pověst však není pravdivá, odsouzený se stal obětí lživého udání. Pro židovské občany a návštěvníky města je nápis nepochopitelný a uráží jejich náboženské přesvědčení, proto sem byly 8. 3. 2000 umístěny tři tabulky s vysvětujícím textem, jejichž autorem je sochař Vlastislav Housa.
Kontroverzní nápis kolem kříže přesto nedávno někoho popudil do té míry, že jej částečně strhl a hodil do řeky. Pachatele se nepodařilo zjistit, dá se ale předpokládat, že to byl někdo židovské víry, který chtěl napravit starou křivdu. Po náročném pátrání potápěčů se zlomky nápisu nakonec našly. Dvě stě let starý hebrejský nápis na křesťanském symbolu víry se po nákladné rekonstrukci na most vrací právě ve dnech, kdy se oslavuje 650. výročí jeho založení. Bohužel můžeme očekávat, že se opět někdo jej pokusí zničit. Mají tomu zabránit televizní kamery, které most dnes sledují. Pokud bude ovšem jejich záznam stejně nekvalitní, jako bývá záznam lupičů v bankách, bude jen velice obtížné případného pachatele dopadnout. Stálo by za úvahu, zda by se nemohli památkáři a katolická církev vzdát onoho urážlivého nápisu. Tolik proklamovaná tolerance k jiným vírám by se tak mohla projevit zcela prakticky.
Zpět k založení mostu: Karel IV. položil základní kámen roku 1357 9.července v 05:31 ráno na základě doporučení astrologů. Magická řada 1-3-5-7-9-7-5-3-1 v symbolickém vzepětí k nebi stoupajících a zpět k zemi klesajících lichých číslic měla podle astrologů zaručit věčnou pevnost mostních oblouků. I když se naposledy 4. září 1890 při velké povodni dva střední oblouky zřítily, most byl opraven a je dnes jednou z největších turistických atrakcí Prahy. Chcete-li si však dopřát romantickou procházku po prázdném mostě, doporučuji vám onu magickou hodinu po půl šesté ráno. Po většinu dne vám totiž hrozí, že budete ušlapáni davem turistů.

9.7.2007 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.