CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Sběr barevných kovů na ruském hřbitově.

Rusko oficiálně protestuje proti hanobení hrobů sovětských vojáků v Česku. Reakce se týká vandalismu na Olšanských hřbitovech v Praze, odkud zloději odnesli desítky bronzových reliéfů z místa posledního odpočinku rudoarmějců. Je to samozřejmě hanebnost. Jistě se objeví mezi lidem českým většinový názor, že to ukradli cikáni a způsobili nám mezinárodní ostudu. Nic takového se ale zatím nepotvrdilo a policii se nejspíše jako v podobných případech nepodaří zjistit, kteří naši spoluobčané reliéfy ukradli a prodali je do sběru. Prostě existuje jistá nevelká část obyvatel, které se za starých časů také někdy přezdívalo lumpenproletariát. Dnes je spíše označujeme jako bezdomovce nebo nepřizpůsobivé, občané žijící na okraji společnosti, sociálně vyloučené.

Dovolím si Správě pražských hřbitovů doporučit jednoduchou věc: reliéfy nechte odlít z umělé hmoty a vyměňte i ty, které ještě zůstaly. Ušetříte tak dvakrát: za výrobu bronzových replik a za hlídání hrobů. Když to šlo v řadě měst s kanálovými poklopy a mřížemi, bude to fungovat i v případě náhrobků. A dejte to do TV, aby to zaměstnanci sběren kovů vysvětlili svým nepřizpůsobivým "dodavatelům". Doufám, že až si vy necháte tesat náhrobek s nějakým pěkným reliéfem, necháte ho udělat rovněž z umělé hmoty. Doporučuji takový nátěr, který by nevzbuzoval iluzi, že je to z mědi nebo z bronzu. Hezká barva je zelená, modrá, oranžová nebo červená. Třeba podle vaší politické orientace.
Jan Bílek, 13.7.2007 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.