Odkud se vzal na naší zahradě jitrocel kopinatý?

Ne že by tu nikdy nerostl. Ale objevil se letos v takovém množství, že to vypadá, jakoby jej někdo zasel jako obilí. To co vidíte na fotce je už druhá letošní "úroda" na pečlivě vypletém kole pod jedním stromem. A v trávníku se šíří také. Že by to přece jen byl důsledek globálního oteplení? Před dvěma tisíci let jej prý po Evropě roznášeli římští legionáři, aby měli vždy po ruce jeho léčivé vlastnosti. Dnes to už asi dělá jen vítr a ptáci.

Jitrocel je vytrvalá bylina s krátkým oddenkem. Z růžice přízemních listů vyrůstá několik stvolů, zakončených válcovitým klasem malých obojakých květů. Kalich je čtyřdílný, koruna čtyřcípá barvy bledě fialové, 4 tyčinky s dlouhými, bílými nitkami, které z květu vyčnívají. Semeník je dvoupouzdrým plodem je tobolka s osmi semeny. Jitrocel kopinatý má listy kopinaté, celokrajné, nezřetelně zoubkované, ponenáhlu zúžené v řapík. Klásek je krátký, před rozkvětem zašpičatělý. Jitrocel větší má listy vejčité, celokrajné s podélnou nirvaturou. Klásek je dlouhý až 6 cm. Oba jsou vhodné pro veškeré další zpracování, nedá se říci, že by jeden z nich byl všeobecně více či méně účinný, jen v síle některých účinků se malinko liší podle koncentrace obsažených látek. Účinné látky: Slizové látky, glykosid aukubin a catapol, hodně xantofylu, vitamín C, kyselinu křemičitou, loliolid, tyrosol, fenolové kyseliny, enzymy invertin a emulsin, uhlohydrát xylin a látky fytoncidní (rostlinná antibiotika).

Pokusně jsem léčivou schopnost jitrocele vyzkoušel na sobě. Pokousali mě totiž v noci komáři, kteří neznámo jak pronikli mým "dokonalým" systémem ochranných sítí v oknech. A tak jsem aplikoval rozžvýkaný jitrocel na pupence, které nechutně svědily. A světe div se, asi po hodině svědění přestalo a za půl dne se pupence viditelně zmenšily a po jednom dni téměř zmizely. Tak to zkuste, určitě na sobě máte spousty kousanců od různých potvor, které hledají v tomto šíleném vedru nějaké to levné občerstvení. Přeji nám všem nějaké to ochlazení. Je trapné, že se teplota venku nedá regulovat tak snadno jako domácí klimatizace.
Prameny vědění: sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani a ještě www.fiftyfifty.cz.
Jan Bílek, 17.7.2007 09:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.