CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Nejlepší a nejméně obtěžující reklama.

Jistě jste si všimli, že v některých filmech se objeví zdánlivě nenápadně notebook firmy Apple se svým charakteristickým logem nakousnutého jablka. Není ze záběru jasné, který je to konkrétní typ, ale to je právě to nejlepší na téhle nenápadné, ale účinné reklamě. Film dělá reklamu firmě Apple i dávno poté, co je na trhu nejnovější typ zobrazeného notebooku. Nebo automobil, kterým se vozí hrdina filmu je známé značky. Pozorný divák může najít podobnou "reklamu" na lednice, sporáky, nábytek, elektroniku všeho druhu. Něco se přece musí v interiérech filmu objevit a tak proč neinkasovat při jeho natáčení od výrobců nebo prodejců. V každém případě je taková nenápadná reklama divákovi milejší, než neurvalé přerušování vysílaných filmů. A pro zadavatele reklamy to má další nespornou výhodu: nemusí za promítání své "reklamy" opakovaně platit při každém promítání filmu v televizi nebo v kině.

Přesto se zdá, že se tento způsob propagace výrobků masově neprosadí a tak někteří výrobci elektroniky hledají i jiné cesty, jak zpříjemnit televizním divákům sledování filmů. Průzkumem americké spoločnosti Nielsen Media Research bylo například zjištěno, že majitelé videorekordérů, kteří si filmy nahrávají ve více než polovině případů pak při přehrávání filmu reklamy přeskakují. To vyvolává vážné obavy a pochybnosti o účinnosti televizní reklamy do budoucna. Navíc je jen otázkou času, kdy se na trhu objeví rekordéry, které při záznamu pořadu automaticky díky inteligentnímu firmware vynechají všechny reklamy. Pak vám postačí, abyste se na film začali dívat jen se zpožděním několika desítek minut. Takový rekordér totiž bude schopen současně film nahrávat i přehrávat. Už aby se takové přístroje objevily na trhu. Jistě by o ně byl velký zájem. Například systém TiVo k něčemu podobnému směřuje.
Jan Bílek, 20.7.2007 10:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.