CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Automobilisté, pozor na kočky!

Máte doma kočku a řídíte? Jste žena milující svoji kočku a přitom byste ráda otěhotněla? Máte kočku a navíc i poruchu imunity? Pak můžete být významně ohroženi na zdraví i na životě. Má to na svědomí toxoplasma (T.gondii), nepatrný jednobuněčný cizopasník, kterým je v Česku nakaženo kolem tří milionů osob všeho věku! Toxoplasma se pohlavně rozmnožuje ve střevě kočkovitých šelem a přenáší se na člověka a všechny teplomilné savce. Jak se můžete nakazit? Pokud se rukama kontaminovanýma při práci na zahradě, při čistění kočičího boxu pro výkaly nebo z jiné činnosti, při které přijdete do kontaktu s výkaly kočky, dotknete náhodně úst nebo se dokonce pusinkujete s kočkou poté, co si čistila jazykem zadek. Spíše výjimečně se můžete nakazit konzumací výkaly koček kontaminovaného syrového nebo nedokonale tepelně opracovaného masa, zvláště pak vepřového, jehněčího a zvěřiny tehdy, pokud se rukama, které manipulovaly s takovým masem, dotknete úst. Ohrozí vás i pití vody kontaminované T.gondii, například při pití vody z láhve kontaminované cizopasníky na povrchu.

Jak T.gondii působí? V myším těle proniká do mozku a mění jeho funkce tak, aby hlodavec ztratil respekt z přirozeného nepřítele. Vypadá to jako nějaký vtip, ale je to tak. Myši nakažené T.gondii šířené výkaly koček se stávají snadnou kořistí kočky. Lidé nakažení tímto parazitem mají pozměněnou psychiku podobně jako myši: mají sklon k riskantnějšímu chování, což zřejmě mělo naše předky nahánět do drápů velkých kočkovitých šelem. Dnes to podle výzkumů českého vědeckého týmu může například významně ovlivnit chování řidičů. U infikovaných osob dochází k změnám v osobnostním profilu. Vědci zjišťovali vliv parazita na psychomotorickou výkonnost. Celkem 116 osob (69 mužů, 47 žen) bylo testováno na toxoplasmosu a podstoupilo tříminutový test reakčního času. Tento test je určen k zjišťování oko-motorické koordinace a udržení pozornosti. Nakažené osoby reagovaly ve srovnání s nenakaženými signifikantně pomaleji. Průzkum u osob, které zavinily dopravní nehodu ukázal, že riziko dopravní nehody u Toxoplasma positivních osob je 3,1 krát vyšší než u osob nenakažených!

Pro ženy, které byly infikovány v průběhu těhotenství, dochází k nepřirozenému ovlivňování pohlaví plodu. Infikované ženy totiž rodí mnohem více synů než dcer. U zdravých matek na 100 narozených děvčat připadá 104 chlapců. Matky nakažené toxoplasmou přivádějí na svět na 100 dcer 150 synů. Ještě dramatičtější posun v poměru pohlaví potomků byl patrný u pacientek, které trpěly opravdu silnou infekcí. Ty rodily 260 synů na 100 dcer. Dalším rizikem je, že u dítěte narozené matce, která se nakazila v těhotenství, je zvýšené nebezpečí onemocnění narozeného dítěte schizofrénií a hrozí i vážné poškození plodu.
Tak co, přátelé? Ještě stále milujete svoji kočku? Pak nejspíš patříte mezi tu třetinu národa, která je nakažená parazitem T.gondii. Kočka totiž nepatří do vaší postele, ale do sýpky, kde má lovit myši. Za to jí právem již staří Egypťané uctívali, zatímco my se jí musíme právem obávat.
Životní cyklus cizopasníka Toxoplasma gondii
Prameny: USDA, Natur.cuni.cz, Rozhlas.cz, Bezpecnostpotravin.cz, Osel.cz
Jan Bílek, 24.7.2007 8:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.