CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Chcete se stát profesionálním žebrákem s diplomem?

Není to jednoduché: nejdříve musíte někde na ulici vyžebrat tradičními neprofesionálními metodami 12 000 českých, abyste se mohli zúčastnit odborného kurzu. Pro amatérské žebrání doporučuji střed Prahy. Kurz je určen fundraiserkám a fundraiserům, popřípadě těm, kteří fundraising kumulují s řídící nebo jinou pracovní pozicí. Fundraising je to pravé, co vám dopomůže realizovat vaše cíle. Především je to anglický výraz, který se chystá uhnízdit v českém jazyku, možná jako "fondrajzování". Fundraising, jak už vyplývá z této rozkošné anglické složeniny, je "získávání peněz pro fondy a nadace s bohulibými cíly". Neboli počestné žebrání pokud možno ve velkém, přesouvání peněz, které by jinak spadly do státní kasy, prostřednictvím nejrůznějších soukromých, státních i mezinárodních "programů" do soukromých firem, které neplatí žádné daně, neboť z principu neprodukují vlastní činností žádný zisk. Základní snahou každého fondu či nadace je opatřit si nemalé peníze především pro platy vlastních zaměstnanců, na zaplacení nájmu kanceláří, na zakoupení automobilů, mobilů a počítačů. Co zbývá, použije se k účelu, pro který byla nadace či fond založen. Často toho nezbývá mnoho...

Vrtá vám v hlavě nějaká zajímavá idea, jak spasit lidstvo a chybí vám k realizaci peníze? Pak navštivte odborný kurz. V průběhu půl roku vysoce odborný lektorský tým provede 10 - 20 posluchačů cestou od základny až po samý vrchol dárcovské pyramidy. Kurz je členěn do pěti dvoudenních setkání. V ceně kurzu je zahrnuto 80 výukových hodin, studijní materiály, občerstvení - káva, čaj,voda. Potravu si musíte opatřit sami, nejlépe žebráním v době mimo studijní hodiny. Absolventi obdrží certifikát o absolvování kurzu. Kurs, který vás bude stát směšných 12 000 kaček pořádá Občanské sdružení AGNES.

Profesionální žebrotě se můžete přiučit i zdarma prostudováním výborné a obsáhlé diplomové práce Mgr. Lucie Srokové z roku 2005 FUNDRAISING V NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍCH (ve formátu DOC - jen pro ty, kteří přispívají na bohulibé fondy společnosti Microsoft nákupem Office). I já vám poradím zcela zdarma, jak si vyžebráte nejrychleji co nejvíce peněz: pomocí kamarádů v evropských strukturách získejte grant ( obraťte se třeba na Nadaci rozvoje občanské společnosti) a založte si vlastní školicí centrum pro vzdělávání dalších fundraiserů a fundraiserek. Jakmile zjistíte, že klesá zájem o vaše kurzy, zavřete kšeft a založte nějakou novou neziskovou organizaci. Ještě jsou nějaké volné oblasti podnikání: například ochrana kobylky hnědé luční (Decticus verrucivorus ), řád: rovnokřídlí nebo vrabce domácího (Passer domesticus), údajně jsoucího v českých městech na pokraji vyhynutí. Neobracejte se ale na České centrum fundraisingu. Skončili s podporou žebroty už v roce 2005. Pokud budete pro svoji nadaci potřebovat lektory, obraťte se přesto s důvěrou na seznam lektorů a odborníků na profesionální žebrotu tamtéž. I když je seznam z roku 2005, určitě se s těmito lektory dohodnete.

Vaším vzorem pro aktivní a úspěšný fundraising se může stát například organizace Athinganoi. Seznam jejich dárců je obdivuhodný a následováníhodný. Až budete dělat svoje internetové stránky, neberte si ale příklad z těch jejich. Nějak mají potíže s češtinou: "Cílem projektu nazvaného “vzdělávací záložky a skládačky: Jak na to? Je organizivat šest vzděláacích a motivačních seminářů – workshopů pro pedagogické pracovníky na základní škole se zaměřením na romskou historii, romské osobnosti a život Romů. Semináře jsou pro-aktivní a rozvíjejí porozozumění ve třídním kolektivu. Učitelé moho použít nové informace týkající se Roma během vyučování pro různě věkové skupiny a různé instituce podle tématu, na který se workshop zaměří." Asi nevychodili ani základní školu.

Přeji krásný den a mnoho vyžebraných peněz. A vy bohatší a hnusně bohatí neváhejte a podpořte také nějaký ten projekt. Vždyť si to můžete dokonce odepsat i z daní!
P.S. Tímto vyvracím, že bych snad dostal nějaké dary od zde citovaných organizací. Jedná se o neplacenou dobrovolnou neziskovou reklamu. Příště ale doufám něco kápne. Jen co si prostuduji pořádně alespoň tu výše zmíněnou diplomku. Fondrajzingu zdar!
Jan Bílek, 25.7.2007 8:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.