CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Posvátný býk Shambo byl dnes zabit.

Nebo, chcete-li, utracen. Webkamera dnes ukazuje jen prázdnou a pustou posvátnou stáj býka Shambo v Skanda Vale Temple v britském Walesu. Ani petice organizovaná hinduistickou náboženskou komunitou Many Names of God, jej nezachránila. Byla u něj totiž zjištěna nebezpečná forma vysoce nakažlivé tuberkulozy a tak byl na příkaz veterinární správy utracen. Teprve přivolaná policie a soudní příkaz ke vstupu do budovy umožnil veterinářovi provést tento podle hinduistů bezbožný čin. Jak možná víte, hinduisté nikdy nezabíjejí žádná zvířata a krávy i býci jsou v Indii posvátní. A to bez ohledu na to, jakou chorobou trpí. Dokonce tam existuje i útulek nemocných zvířat, kde nejen krávy umírají dlouho a často nepochybně v krutých bolestech, protože nesmějí být zabity lidskou rukou. Britové tak měli možnost se seznámit s dalším z mnoha konfliktů. které vyvolává nejen v Anglii snaha o aplikaci multikulturní státní politiky. Když jde ale o dodržování obecně platných zákonů, jdou všechny ohledy na různé a často velmi odlišné životní kulturní zvyky stranou. To vyvolává pochopitelně trvalé a možná i vzrůstající napětí ve společnosti. Hinduisté nalezli v Británii pro svou víru hodně podpory především v tradičních spolcích ochránců zvířat a u enviromentalistů všeho druhu.

Čím dál se ale ukazuje, že většinová společnost celkem logicky netouží po tom, aby se například po ulicích britských měst potulovaly vyhublé krávy nakažené tuberkulozou, která je přenositelná snadno i na člověka nebo aby byli občané svědky toho, jak jejich "spoluobčané" jiného etnického původu například bez zábran konají tělesnou potřebu na veřejnosti, jak je tomu i ve velkých indických městech běžné. Jedno je jisté: britskému impériu se nepodařilo ani za posledních více než sto let změnit indickou společnost k obrazu západní civilizace. Ve skutečnosti se o to nikdy britští kolonisté nepokoušeli po zjištění, že to prakticky není možné.

Idea multikulturní společnosti hlásaná některými dnešními věrozvěsty "nové" Evropy je nepochybně nesmyslná a "zavraždění" posvátného býka hinduistů Shambo to jen potvrzuje. Pokud se přistěhovalci do všech států Evropy nebudou asimilovat a to zejména změnou způsobu svého života, můžeme v příštích desetiletích očekávat vážné konflikty mezi různými komunitami a to i včetně násilí. Možná, že vhodným příkladem toho, jak by se měli zejména asijští přistěhovalci zařídit, by pro ně mohla být mnoho sta let trvající integrace Židů, kteří dnes nemají v Evropě ani v Americe žádné vážnější problémy s uchováním svých rodinných i náboženských tradic. Nesnaží se totiž prosazovat aktivně svůj způsob života a svoji víru do okolní občanské společnosti třeba tak, jak se o to pokoušejí muslimové ve Francii či v Německu. Hinduisté v Anglii nejsou nijak agresivní a přece narazili: uctívání hovězího dobytka není na pořadu dne a dnešní Evropa má panický strach před lidem nebezpečnými zvířecími chorobami. Britové pak zvláště.

Informativní video BBC o chrámu Skanda Vale Temple, další videa na YouTube.
Jan Bílek, 27.7.2007 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]


 

 


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.