CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Nahradí USB flash disky zastaralé CD?

Přenosné miniaturní USB flash disky (USB Memory Stick, USB Flash Memory Stick, USB Drive, USB Flash Pen Drive) prošly v několika minulých letech významným rozvojem. Zmenšily své rozměry a zvětšila se jejich kapacita pro uložení dat i hudby. Zejména prodávané jako MP3 přehrávače jdou ještě stále velice dobře na odbyt. Není to tak dávno, co někteří obchodníci s přehrávači začali pro podporu prodeje do dříve prázdné paměti nahrávat různé "zkušební" skladby nebo jejich ukázky. A bylo jen otázkou času, kdy některé hudební vydavatelství zkusí prodávat nové album na USB flash disku. Nejprve to byl singl Nothing's In My Way skupiny Keane. A nyní vychází i nový singl Baby Fratelli od The Fratellis za pouhé 4 libry 20 centů (175 Kč). Nejlevnější USB disk 256 MB na našem trhu stojí už dnes pouhých 140 korun! Stačí na něj nahrát ve formátu MP3 hudební album a dá se to rázem prodávat nejméně za tři stovky.

Jedná se o útok na "staré" CD medium? Podle mého zatím jen přihořívá. Je to chytrý způsob, jak oživit prodej flash memory, zejména těch s kapacitou 256 a 512MB, které jsou levné a přesto je už nikdo nekupuje. Můžeme spekulovat i o tom, zda bude mít nahrávka na flash disku větší výdrž než dnes již klasické CD či DVD. Také zatím nikdo neřeší, jak si doma takovou sbírku flash disků uspořádat. Věšet na háčky? Zatím o výdrži záznamu nejsou žádné statistiky, stejně tak, jako se šíří různé dohady nebo "odborná" proroctví o tom, jak dlouho vám vydrží hudba na originálním CD. Jedni tvrdí, že 50 - 100 let, jiní bubnují na poplach, že CD vyrobená před desíti lety začínají "zlobit". Ne že by se rozpadly, pokud ovšem neležely někde na slunci. Výrobci varují před teplotami nad 40 stupňů a to se snadno dosáhne v uzavřeném autě a přímé sluneční záření může disk poškodit ještě rychleji. Necitlivé zacházení může povrch CD dost poničit a tak je mechanické poškození častější příčinou "skonu" disku. Pokud jste si zkusili proti všem pravidlům a autorským zákonům zkopírovat některé CD nebo DVD vypůjčené z půjčovny, možná jste zjistili, že se vám to nepodařilo. Zejména takové CD či DVD, na které se "stála" v půjčovně fronta a které se v regálu neohřálo, se vaší snaze o porušení zákona ubránilo.

Když se zahledíme do minulosti, zjistíme ale, že zatím vždy záznamová média spíše přežila přehrávací zařízení. Možná máte také doma krabici starodávných desek na 78 otáček nebo dokonce rozsáhlý archiv poněkud mladších dlouhohrajících desek na rychlost 33. Ale málokdo z vás má také plně funkční kvalitní gramofon s nepoškozenými jehlami. A zkuste si jít takový gramofon za pár let koupit. Kupujte dnes, dokud to jde. Podobně dopadly klasické magnetické pásky a magnetofony a kazetové přehrávače končí svoji historii právě teď. Takže za nějakou neodhadnutelnou dobu budete mít problémy si přehrát jak dnes prodávané CD, tak i DVD. Pokud si ovšem dnes koupíte dva či tři jednoduché jednoúčelové CD/DVD přehrávače za pár korun a uložíte si je někde na bezpečné a suché místo pro horší časy, prodloužíte svému archivu život. Snad v daleké budoucnosti takové zakonzervované zařízení ještě pomocí nějakých redukcí nebo pájky připojíte k nějakému budoucímu zesilovači a budete si poslouchat ty staré songy vašeho mládí.

Je tu i jiná cesta: postupně si celý váš hudební archiv kopírovat na nová a technologicky pokrokovější média. Jenže, kde na to vzít čas? Snad to za vás udělají hudební vydavatelé stejně, jak to udělali s těmi nejlepšími zachráněným nahrávkami ze starých časů, vy ten starý archiv dáte do sběru plastů a koupíte si něco jako magický krystal obsahující veškerou hudbu minulého století. První kroky do budoucnosti už nakladatelé udělali. A co dnes? Proč si nekoupit třeba album Exodus: 30th Anniversary Edition/Usb Memory Stick, Bob Marley za 15 dolarů! Pryč se zastaralými CD!!!

Doporučené prameny: Výběr optimálních medií CD-R pro archivaci digitálních dat v NKČR, CD jako medium pro dlouhodobé uchování dat (?), Cédéčka mohou vydržet sto let.
Jan Bílek, 30.7.2007 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]


 

 


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.