CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Opravdu si děláte denně zálohy vašich dat?

Dovolím si o tom s úspěchem pochybovat. Zejména domácí uživatelé o něčem takovém nemají ani potuchy. V zaměstnání by se o zálohování měli teoreticky starat správci sítí a podpory uživatelů, což se často s větším či menším úspěchem děje. Jejich pozornost je ale zaměřena na vytváření kopií či průběžných aktualizací zrcadlených souborů všech agend, které mají centrální databáze na servrech. O "soukromá" data na počítačích jednotlivých uživatelů se většinou nestarají. Zaměřím se v tomto článku jen na možnosti, jak by si mohli, či spíše měli vytvářet záložní kopie uživatelé na domácích počítačích.

Nebudu teoretizovat, ale popíši, jak si svoje data chráním já sám. Omlouvám se nepřátelům mrkvosoftu, ale zaměřím se jen na počítače s Windows XP, je jich naprostá většina. Každý má nepochybně nějaký archiv pošty, většinou ale netuší, kde vlastně tyto soubory došlé a odeslané pošty včetně cenného adresáře mailových adres na disku jsou! Není to až tak jednoduché, zejména pokud na jednom počítači pracuje více osob a nemají společnou poštu. Protože většina z vás nejspíše používá jako poštovního klienta program Outlook Express, podíváme se, jak si zjistit, kde vlastně ty vaše maily jsou uložené na disku C:. Většina domácích počítačů bohužel disponuje jen jedním diskem, což považuji za zásadní chybu prodejců počítačů. Každý domácí ale i firemní počítač by měl mít nejméně dva fyzické disky. Ten první označený jako C: by měl sloužit jen pro operační systém, nainstalované programy (složka Program Files), dočasné pracovní soubory například internetového prohlížeče, různá nedůležitá data, jako pracovní soubory například při vypalování CD/DVD, stahování hudby určené pro nahrání do MP3 přehrávače a podobně. Druhý a určitě větší disk musí být určen výhradně pro vaše soukromá data, která nemají s operačním systémem nic společného než to, že pod ním a dalšími programy byly vytvořena. Máte-li na domácím počítači účetnictví vaší malé firmy, pak by měla být veškerá data právě na druhém disku, který bude nepochybně označen systémem jako D:.

Zpátky k poště. Microsoft Outlook si maily ukládá automaticky do složky určené tzv. profilem uživatele. Který to je, snadno najdete (možná ne tak úplně snadno) pomocí volby Nástroje, Možnosti, Údržba, Složka úložiště. Zde se dozvíte, kde jsou vaše maily uloženy (jeto hromada souborů) a máte možnost si tuto složku změnit na nějaký snadněji nalezitelný, což se hodí zejména při nastavování zálohování. To byste měli udělat ihned po instalaci operačního systému, což ovšem nikdo nedělá, má jiné starosti. Můžete to změnit ale i kdykoliv později. Nejprve si vytvoříte novou složku pojmenovanou například C:\Outlook, zavřete Outlook Express a obsah té původnísložky nakopírujete do právě vytvořené. Pak v Outlooku změníte umístění té složky úložiště. A pozor, druhou důležitou věcí pro zálohu jsou i mailové adresy. Ty se hledají poněkud složitěji. Pátrejte Průzkumníkem pomocí funkce Hledání a to i v systémových a skrytých souborech po něčem, co má příponu .WAB. Může to být v takovém dost zakopaném místě, například v "C:\Documents and Settings\Jmeno uzivatele\Data aplikací\Microsoft\Address Book"

Nemáte-li ale druhý disk, možná jste si koupili nějaký ten MP3 přehrávač nebo flash disk. Můžete s úspěchem zálohovat vaši poštu i jiná data na něj. Když je zastrčený do USB zdířky v počítači, najdete jej v Průzkumníkovi jako další disk, třeba E: nebo F:. Poznáte jej podle toho, že se bude například jmenovat Vyměnitelný disk (F:). MX-3 B-CUP XP NastaveníJak tedy na něj dostat zcela automaticky vaši poštu například při ukončení práce s počítačem? Systém nabízí jen automatické spouštění programů při startu, na konec nějak autoři zapoměli. Když jsem nedávno pátral po vhodném prográmku, objevil jsem B-Cup vytvořený dokonce v Česku. Je v češtině a po instalaci jej můžete nastavit tak, aby vámi určené složky nebo jen soubory určitého typu při odhlášení uživatele a tedy také při ukončení práce s počítačem nakopíroval do složky nejlépe na jiném disku. Program je typu free, čili zdarma a nijak časově omezený. Sice je z roku 2005, ale funguje k mé naprosté spokojenosti. Po jeho nainstalování si přečtěte návod a i ten, kdo návody nečte si snadno poradí. Doporučuji zvolit režim Zrcadlení. Zálohovaná data pak najdete ve vámi určené cílové složce v adresáři MIRROR. A až se váš počítač zhroutí na cokoliv, po nové instalaci woken jen vašemu Outlooku podstrčíte vaše staré maily, které zkopírujete třeba právě z vaší empétrojky. A ten adresář mailů mu nabídnete funkcí Soubor, Importovat, Adresář....

Někdy příště si povíme o jiné možnosti, jak vytvářet zálohy pomocí starodávných souborů BAT. Přeji krásný den, právě jsem posnídal kynuté koláčky s domácí švestkovou marmeládou včera večer upečené, k obědu budu dělat ze zahrady utrženou cuketu pečenou se zelenou paprikou ze skleníku a zelenými fazolkami ze záhonu v pečence s bramborem a pažitkou. Jako moučník budu podávat tvaroh třený se smetanovým jogurtem a domácí marmeládou z josty. I vám přeji dobrou chuť.
Jan Bílek, 1.8.2007 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]


 

 


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.