CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Budoucnost naší energetiky je zřejmě ve zvířecích exkrementech.

Předseda České společnosti pro větrnou energii František Šustr tvrdí, že doba návratnosti investic do větrných elektráren se prodlužuje. Dotace přesto umožňují investorským firmám stavět i v lokalitách s nízkou větrností. Ve větrných elektrárnách se loni vyrobilo 49,4 gigawatthodiny elektřiny, což je více než dvojnásobek dodávek v roce 2005. Z celkové výrobené elektřiny však tuzemské větrné elektrárny netvoří ani desetinu procenta. "Dotované projekty často paradoxně fungují s parametry, za nichž by bez dotací byly výrazně ztrátové a fakticky nerealizovatelné. Ve svém obecném důsledku tak dotace deformují trh," uvedl Šustr.

Podle mého zjištění bylo v Česku postaveno 33 větrných elektráren s celkem 73 větrníky s instalovaným výkonem 58 MW, což se zdá být docela dost, tedy s ohledem na "větrnost" v Česku. Ovšem tyto elektrárny vyrobily za rok 2006 pouhých 49 400 MWh, což znamená, že v průměru každý větrník vyráběl elektřinu jen po dobu směšných 846 hodin (49400MWh/73 = 677MWh na jeden větrník s průměrným výkonem 58/73=0,8 MW, což je 677MWh/0,8MW=846 hodin za rok). To znamená, že větrníky v Česku vyrábějí elektřinu jen něco málo přes jeden jediný měsíc za celý rok (846 hodin/30,5dní x 24hod = 1,16 měsíce)! Zdá se, že pan Šustr ví o čem mluví. (Pokud jsem ten výpočet snad zvojtil, napište a já to opravím. Matika mě nikdy moc nešla.) A investiční náklady? Pohybují se kolem 35 milionů na instalovaný 1 MW. Takže se snad utratilo kolem 73 x 35mil = 2,555 miliardy korun. To už je docela zajímavý kšeft. A nejspíše to stálo víc, počítal jsem to jen z ceny jednoho 1,5 MW větrníku na Strážném vrchu.

Pro srovnání: elektřiny z biomasy a z bioplynu se vyrobilo v roce 2006 celkem 906 213MWh, což je 18krát více než z větru! Je zcela zřejmé, že mohutnější pramen energie musíme hledat spíše u zadků našich hospodářských zvířat, případně pak u zadků vlastních, než ve větrech vanoucích nám nad hlavami. Potvrzuje se tak fáma šířící se pomalu ale přece napříč obyvateli, že výstavba větrných elektráren je jen dobře řízená zahraniční diverze umožňující zahraničním výrobcům elektráren nemalé zisky za pomoci dotací z přerozdělených peněz našich daňových poplatníků a zvýšené ceny elektřiny. U nás to má i nádech nacionální, protože 99 procent dodavatelů větrníků jsou německé firmy. Podobným podvodem na občanech řízeným opět osou Berlín - Brusel bude i budování fotovoltaických elektráren podporovaných nejen dotacemi, ale i neskutečnou výkupní cenou: 13,46 Kč za jednu ubohou kilowathodinu! Pokud se vám při čtení přehřála hlava, můžete se ochladit: kupte si čepici s fotovoltaicky napájeným ventilátorem. Hledejte na konci seznamu.

Prameny: Ministerstvo průmyslu a obchodu, Využití obnovitelných zdrojů energie v roce 2006, Česká společnost pro větrnou energii, Větrné elektrárny v ČR, Česká společnost pro větrnou energii,Výrobci větrných elektráren, Czech RE Agency, Jaká je energetická návratnost fotovoltaiky? Nepleťte si to s ekonomickou návratností..). A doporučuji článek pana Víta v Britských listech "Větrné elektrárny: jednotná fronta ekologických aktivistů".
Jan Bílek, 2.8.2007 09:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]


 

 


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.