CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Podvodná reklama: u Telefónicy je 2048 někdy jenom 512.

Tak si tak sedím poránu na zápraží, louskám vlašské ořechy z loňské úrody a sázím si je na moskevský chleba z českého obilí (zatím...) s jihočeským (nebo snad německým?) máslem. K tomu mám indický čaj s českým mlékem (jak dlouho ještě?). V noci pěkně zapršelo, žádná povodeň se nekonala, protože mám kolem plotu rygol a ještě malý násep vybudovaný na základě mnohaletých pozorování. Pšenice před zahradou už je přes týden sklizená a na strništi si děti pouštějí trochu předčasně draky. Musí to ale využít dříve, než bude pole rozoráno. Nad hlavami se nám kromě draků honí dva ze Švédska zapůjčené gripeny, to pro naši naprostou bezpečnost. Prostě pohoda.

Jen jeden mráček na nebi mě trápí. Po instalaci ADSL 2048/128 koncem července mě trochu překvapilo, že se rychlost drží zcela vytrvale kolem 490/89 kbps, i když jsem objednal 2048/128. Také mě v mailu sdělili, že na mé lince není možné poskytnout službu O2TV. Pojal jsem podezření, že si nejspíše nikdy nevyzkouším onu maximální rychlost a budu se dál plácat rychlostně někde mezi CDMA a ADSL. Službu 512/128 ale přece kyslíci zrušili a navýšili pro všechny její uživatele rychlost na 2048/128.
Začal jsem pátrat v administraci routeru a brzy bylo jasno: moje spojení má natvrdo nastavenou maximální rychlost 512/128! Je to jasně patrné na obrázku. Pracovník technické obsluhy mě po jistém zdráhání potvrdil, že skutečně při aktivaci někdo toto omezení nastavil a že na víc nemám nárok. Na drátech do ústředny dlouhých 4390m byl zjištěn útlum přes 50dB a když zkoušeli pustit alespoň 1024, tak se spojení rozpadalo. Připustil, že jejich slogan o úžasné rychlosti není zcela pravdivý a také se mu nezdál ten útlum. Podle něj by neměl být větší než 9dB na jeden kilometr. A tak prý mohu zkusit reklamaci s tím, že by měl někdo na místě samém proměřit dráty a případně zjednat nápravu.

"Moje" dráty pocházejí z nedávné doby onoho šílenství manažerů Telecomu, kteří za peníze daňových poplatníků těsně před privatizací natahali dráty po celé republice a nutili lidem přípojky snad i do kůlny kdesi v lese ve snaze ušetřit budoucímu soukromému majiteli co nejvíce peněz. Takže dráty budou nejspíš v pořádku, pokud někde nenapršelo do rozvodných skříní a všechny šroubky jsou utažené. Inu, budu sepisovat reklamaci a předběžně jsem položil 31.7.2007 tiskovému mluvčímu Telefónicy několik otázek:

1. Počítá Telefónica se zavedením slevy z ceny za ADSL 2048/128 v případech, kdy se připojení u zákazníka zrealizuje a O2 přijetím objednávky uzavře smlouvu přesto, že technici při ověřování technických parametrů telefonní přípojky zjistili, že je s ohledem na technický stav linky možná maximální rychlost jen 512/128 a toto omezení nastaví v ústředně? Zákazníka přitom nikdo o tomto faktu neinformuje. Domnívám se, že by v takovém případě bylo vhodné nabídnout příslušnou slevu. Jinak se to nápadně podobá úmyslnému klamání spotřebitele.

2.Počítá tedy snad Telefónica se zavedením ADSL připojení označeném řekněme 512/128 za přiměřeně sníženou cenu? Například 250 Kč vč.DPH?

3.Můžete mě sdělit, kde je na stránkách společnosti Telefónica uveřejněn text obchodních podmínek pro poskytování ADSL? Operátoři obchodního oddělení jej nedovedou nalézt. Znamená to, že zákazník není řádně seznámen s podmínkami poskytování služby.

4.Praktický dotaz: ačkoliv na dodávaném routeru (např.Well Pti-845) je nakonfigurováno VoIP připojení pro IP telefon, nikde jej nenabízíte. Je možné připojit jakýkoliv VoIP telefon? A počítáte s podporou IP telefonie?

Ta poslední otázka je samozřejmě jen pro mé pobavení. Proč by Telefónica nabízela VoIP telefony. Byli by přece proti sobě! Zatím nedošla žádná odpověď. Ani se mu nedivím, asi si dost drbe hlavu nad formulací odpovědi. Pokud vůbec mailem odpoví. Obávám se, že nejsem sám, se kterým hraje Telefónica betla. Ještě to pár dní vydržím a pak to pošlu doporučeně na papíře a s kopií na další vhodná místa.
Jan Bílek, 10.8.2007 10:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]


 

 


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.