CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Imigrace z východu Evropy i z Asie je neodvratná.

Levní dělníci z Východu? Určitě ne, zvedá hlas ve svém článku v Lidovkách LUBOŠ PALATA, redaktor LN. Říká v něm tvrdá slova: "Snahy nahradit chybějící levné pracovní síly cizinci jsou horší než zločin. Je to hloupost.... Až tu bude každý pátý člověk Slovák, Ukrajinec nebo Moldavan, a k tomu už dnes máme blízko, bude Česko z pětiny Ukrajinou, Slovenskem nebo Moldávií. Se vším, co s tím souvisí."

Palata se snaží "odvážně" poukázat na trvalý příliv gastarbaitrů a přistěhovalců z východu a bubnuje na poplach, jakoby se snad proti tomu dalo něco dělat. To, že za pár desítek let bude Česko vypadat stejně jako dnes Německo nebo Francie, je nevyhnutelný a nezvratný vývoj. Žádná protiimigrační opatření nic nevyřeší, protože hlavní příčinou přílivu imigrantů je naprostá neochota domácího českého obyvatelstva vykonávat podřadnou manuální práci. Občan Česka zůstane raději na sociální podpoře a bokem si přivydělá, než aby šel makat někam na stavbu nebo k pásu v průmyslovém podniku. Tradiční náhradou za domácí dělníky či horníky v Česku byli již dávno za hlubokého komunizmu Slováci nebo Poláci a dnes je to na stavbách Ukrajinec, v továrnách pak dokonce i Mongol. Kdyby byli naši dělníci ochotni pracovat za tak malé mzdy jako gastarbaitři, žádná legální či nelegální imigrace z východu by se nekonala. Jen proto máme slovenské a ukrajinské pokladní v obchodech a zdravotní sestry i lékaře, kteří často češtinu lámou jen obtížně.

Rafinovaněji se prosadili Vietnamci v sektoru prodeje textilu, tabákových výrobků, trpaslíků a zeleniny a dál nahrazují jejich "čínské" jídelny české či moravské hospody. Dokonce si chodí pro velké a tlusté psy do českých útulků, aby je jako asijskou lahůdku připravili svým hostům. Jaká hrůza! Podle jejich etiky to ale není nic špatného, protože v celé Asii se psi jedí docela běžně. Jen s námahou a díky zákazům odporujícím zásadám volného trhu se občas objevují na příležitostných svátečních tržištích domácí výrobci a prodejci. Všude tam, kde byli vietnamští stánkaři vyhnáni z volných ploch, se zakrátko objevili v kamenných soukromých obchodech, které si zčásti již postavili sami. Mají za zády čínskou obchodnickou mafii podporovanou komunistickou Čínou a ládují do českých zákazníků nekvalitní a často zdraví ohrožující výrobky.

Jediné, co s tím můžeme dělat, je chytat psa za ocas zabavováním falšovaného či zdraví nebezpečného zboží a kontrolami pracovních dokladů u zaměstnanců na stavbách a v továrnách. Zastavit se to nedá, protože imigranty česká ekonomika - ať ta regulérní nebo ta šedá - potřebuje. Koneckonců i první kavárnu si v Praze otevřel imigrant Theodato z Damašku v první polovině 18.století. Tento Syřan vařil kávu nejdříve ve svém bytě a podával ji ve stánku na ulici. Později zřídil s úspěchem první kavárnu v Praze na Starém Městě v Karlově ulici. Vidíte tu historickou podobu přerodu vietnamských stánků do kamenných obchodů? Nic nového pod sluncem.

Na dnešní "slavné" výročí okupace Československa jsem nezapoměl. Zkuste se na třiadvacetiletý pobyt sovětských vojsk na našem území podívat trochu jinak. Sovětští důstojníci se u nás tehdy docela dobře zabydleli a navázali spoustu dobrých přátelství, především s komunisty. Poté, co poslední z nich museli v roce 1991 potupně odejít, netrvalo dlouho, a začali se zase vracet, tentokrát již v civilu, i když ne beze zbraní. Dnes jim patří Karlovy Vary a vesele u nás podnikají ve spolupráci se starými, ale i mladými soudruhy. S náčelníky přišli i dobře vycvičení členové jejich ochranek a po jejich stopách k nám proudí i ti nejubožejší, stavební dělníci ze zemí bývalého Sovětského svazu. Mnozí z nich se vracejí do známých míst tam, kde sloužili se zbraní jako hráz proti západní civilizaci. Dnes tento západní svět pomáhají budovat. Jsou to ale paradoxy, že?
21.8.2007 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]


 

 


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.