CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Bývalý agent KGB Putin nominuje Tošovského do MMF.

Tošovský zřejmě pro StB „hodnotil, se psalo 15. února 2007 v Lidových novinách, Předseda vlády České republiky Josef Tošovský stahuje do své estébácké kauzy i presidenta V.Havla! bouřil v téže době i známý lovec agentů StB Cibulka na svém serveru.Tošovský působil v bance, kde prý „prala“ peníze KGB, píše se rovněž v únoru 2007 na iDNES.cz o jeho roli v londýnské pobočce Živnostenské banky v roce 1989. I když Tošovský celou dobu dosti nedůrazně popírá, že by byl agentem StB, hovoří o nevědomé spolupráci, o poskytování informací v rámci služebního styku v době, kdy pracoval ve Státní bance nebo v pobočce Živnostenské banky v Londýně, je poněkud zvláštní, že dnes jej nominuje do čela Mezinárodního měnového fondu (MMF) právě Rusko. Tošovský nyní ve švýcarské Basileji řídí Ústav finanční stability Banky pro mezinárodní platby. "Soudíme, že pan Tošovský byl nominován na post ředitele MMF a tuto nominaci odpoledne přijal," potvrdilo včera e-mailem Hospodářským novinám tiskové oddělení basilejské "matky centrálních bank".

Chce tedy Putin nominací Tošovského dostat do vedení MMF "svého" člověka? Je totiž známo, že špičkoví agenti StB byli vždy přímo řízeni tehdejší KGB z Moskvy. Putin pro svůj záměr dosadit Tošovského hledá i podporu v Africe, Číně, Indii i Brazílii, kde se nelíbí dosavadní praxe obsazovat vlivné posty v MMF kandidáty ze západní Evropy, zatímco USA obsazují tradičně vedení Světové banky.

Novým šéfem měnového fondu by se ale měl po odcházejícím Španělovi Rodrigu Ratovi stát bývalý francouzský ministr hospodářství Dominique Strauss-Kahn, jehož kandidaturu podporují USA. Předtím měnový fond (do jara 2004) řídil Němec Horst Köhler. Svůj post ale vyměnil za křeslo spolkového prezidenta. Místopředseda české vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra včera HN řekl, že vláda oficiálně informaci o nominaci Tošovského nemá. A expremiér politickou podporu z Česka zřejmě nezíská: "Postup jmenování ředitele MMF budeme koordinovat v rámci Evropské unie," říká Vondra. Což velice jemně řečeno znamená, že bude Česko proti kandidatuře Tošovského. Reakce médií jsou spíše skeptické. "Podle ruských ekonomů chce tímto Moskva demonstrovat svoje ambice - ale Tošovského nejspíše neprosadí," uvedla ruská redakce stanice BBC.

Pro Tošovského může být tento "dotek" Moskvy smrtící pro jeho budoucí kariéru "nepolitického" finančního superodborníka. Putinova podpora totiž celkem jasně naznačuje, že je Tošovský jeho člověk. Koneckonců nebyl Putin od Tošovského v době před listopadovým převratem tak daleko: byl přece v letech 1985 - 1990 residentem KGB ve východoněmeckých Drážďanech! Možná to byl právě Putin, který organizoval relativně klidné převraty ve východních satelitech Sovětského svazu směřující k udržení moci komunistických struktur i v nových podmínkách. Možná se dokonce znají osobně s Tošovským z těchto dob končící slávy Sovětského svazu. Prostě si vzpoměl soudruh na soudruha a rádi by vrazili "východní" klín mezi tu zápaďáckou bandu!

Nenechte se tím ale rozladit. Co svět světem stál, politické pletichy, podrazy a komploty byly hlavními prostředky pro uchopení a udržení moci, posílení vlivu tu i onde. A největší soudržnost vždy prokazovali členové tajných spolků, společností a organizací. Platí to dodnes a koneckonců i všechny demokratické politické strany jsou organizovány a fungují jako mafie. Vždyť i tatíček Masaryk měl tu svoji Českou maffii založenou v roce 1914 Benešem, bez které bychom byli dnes jen bezvýznamnou součástí Rakouska-Uherska, možná jen Rakouska. Nebo Německa, račte si vybrat. Dnes bude hezky, až 28 stupňů pana Celsia a jen malé bouřky.
23.8.2007 8:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]


 

 


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.