CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Webkameru do každé domácnosti I.

Ano, pokud máte připojení alespoň 512/128kB a aspoň trochu rychlý počítač koupený řekněme v posledních třech letech, tak se do toho můžete pustit. Nejprve si řekneme, co to ta webkamera vlastně je. Jedná se o prajednoduché zařízení většinou miniaturních rozměrů, které disponuje malým rozlišením srovnatelným s foťáky v mobilech. Sice se s ní dají pořizovat záběry třeba až velikosti 800x600 pixelů, tedy skoro přes celou běžnou obrazovku, ale ta kvalita není nic moc. Takže se používá zobrazení spíše 320x240 nebo ještě menší 160x120, které jsem použil pro zvěčnění sebe vlevo. Jedna z nejlevnějšíchKamery jsou v prodeji různé, ta moje první experimentální stála jen 400 korun a je opravdu primitivní, i když je dokonce zvuková s monofonním zvukem, jak se budete moci na vlastní uši přesvědčit v příštím pokračování tohoto článku. O něco lepší jsou kamery v cenách kolem 600 korun. Kupujte jen ty, které mají alespoň monofonní zvuk a skutečné rozlišení snímacího čipu 640x480 a spolupracují s programem Skype. Počítejte také s tím, kam si ji postavíte nebo kam ji přicvaknete. Některé mají jen stojánek, jiné se dají připevnit na LCD monitor nebo na notebook. Pokud jde o zaostřování, některé mají otočný objektiv, jiné jen fix-fokus od centimetru do nekonečna. K počítači se připojují USB kabelem a tak musíte mít na svém počítači odpovídající zdířku. Tímto kabelem je kamera i napájena, takže nemá žádný další zdroj ani baterky, což je praktické i nepraktické zároveň. Znamená to, že ji budete moci používat jen v okruhu několika metrů od počítače, pokud si koupíte i prodlužovačku USB kabelu.

Rád bych uvedl, proč by si webkameru měl kupovat i ten, kdo jenom surfuje po internetu, používá mail a nemá žádné vlastní stránky ani není počítačový fanatik. Za nejvážnější důvod považuji využití webkamery v telefonování prostřednictvím například známého Skype. Je to podle mě zejména pro telefonování rodinné a tedy upovídané lepší, než nějaký VOIP telefon. Zvuk pro všechny máte z reproduktorů, všichni najednou mluvíte do kamery a ještě se navzájem vidíte! To je něco, co vám žádný telekomunikační operátor přes telefon nemůže nabídnout. Alespoň zatím ne. A volání libovolně dlouhé je to zadarmo, tedy pokud si voláte uvnitř sítě Skype z počítače na počítač. O tom podrobněji až v druhém dílu povídání o webkamerách.

Takže jste si odvážně koupili za pár stovek kameru, nainstalovali z CD její ovladač a pomocí nějakého prográmku, který na tom CD určitě bude, si kameru vyzkoušeli. Operační systém by si ji po připojení kabelu měl najít sám a použít ji jako výchozí zařízení pro mikrofon a videokameru. Ti z vás, co ještě používají Windows 98, mohou mít problémy. A budou je mít i při pokusech se připojit na Skype, protože nejnovější verze Skype s Windows 98 nepracují. Takže asi máte smůlu. Nejvhodnější jsou v tomto případě Windows XP SP2, ve Vistě se nemusí řada prodávaných webkamer chytit, protože k nim nemusí být k disposici správný ovladač neboli driver.

Protože na CD, které jste vybalili společně s kamerou, je i nějaký program pro natáčení videa či dělání jednotlivých fotek (některé kamery na mají i tlačítko na jednotlivé snímky), musíte se s tímto softíkem popasovat a zkusit si něco natočit. Nejspíše zjistíte, že výsledný soubor videa bude ve formátu AVI a že bude děsivě dlouhý, několik desítek megabajtů! To se nejspíš nedá poslat známým mailem. Takže budete muset toto AVI video zkomprimovat nějakým šikovným programem. Něco se dá pořídit zadarmo, něco za pár dolarů, něco od kamarádů. Já používám univerzální konverzní program Color7 Video Converter, který je za peníze, ale jsou i jiné, tzv. free neboli zadarmo. Hledejte takový, který by konvertoval vaše (nejspíše AVI) soubory například do souborů WMV pro Microsoft Media Player. Ten má na počítači každý, kdo má wokna. Video s vašimi ratolestmi dlouhé 30 sekund pak nebude nějakých 26MB ale jen 1 MB a to už se mailem babičce poslat dá.

Pro ty, kteří mají vlastní stránky bude umístění aktualizovaných obrázků z webkamery někam na stránku snadné. Více a podrobněji je to popsáno v článku Vysílání z webkamery známého počítačového fanatika Macicha. Podle něj jsem to zrealizoval i já a tak mě můžete vidět, jak klepu články, i když ne plynule. Jak si na stránku umístit natočené a zkonvertované opravdové video si povíme někdy příště. Neslibuji, že to bude zrovna zítra, mám na krku dva vnuky, ten roční právě ječí, že chce na houpačku a tak prozatím končím.
27.8.2007 9:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.