CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Heroin nejen pro USA je třeba zajistit stůj co stůj.

OSN: Afghánistán letos sklidí 9 tisíc tun opia. Podle zprávy OSN bude letošní sklizeň rekordní. Afghánistán využívá v porovnání se světem nejvíce zemědělské půdy k nelegálním aktivitám. OSN ve zprávě potvrdila, že letošní sklizeň opiového máku by měla být největší v historii. Za produkcí stojí podle zprávy zejména bojovníci Talibanu a zkorumpovaní členové vlády prezidenta Hamida Karzaího. Opium nyní zabírá na 193 tisíc hektarů afghánské půdy, loni to přitom bylo o 17 procent méně, 165 tisíc hektarů. Podle posledních údajů pochází z Afghánistánu téměř 95 procent celosvětové produkce opia, což je o tři procenta více než v loňském roce, kdy se v zemi vyrobilo přes 6000 tun drogy. Za poslední dva roky se díky úrodě zdvojnásobilo množství získaného surového materiálu, z něhož se vyrábí heroin. "Žádná jiná země na světě nikdy neměla tak obrovské množství zemědělské půdy využíváné pro nelegální aktivity, naposledy to byla Čína před sto lety," uvedl jeden z vedoucích Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu.

"Pro občany Afghánistánu jsme se po celou dobu mise snažili vytvořit bezpečné prostředí tak, aby oni sami mohli pracovat na obnově své země zničené několikaletými válkami. Většina afghánských obyvatelů vnímá přítomnost jednotek ISAF velice pozitivně, protože mohou vidět rozvoj své vlastní země, který jim byl po dlohá léta odpírán. Naše pomoc byla nejenom vojenského charakteru, ale ve spolupráci s organizací Na vlastních nohou a sbírkou, kterou vytvořilí mí vojáci, jsme pomáhali v humanitární oblasti a pomoci školám v jejich zabezpečení školními potřebami," odpověděl 17.05.2007 ve "výslechu" online bývalý velitel českého kontingentu ve Fajzabádu plukovník Peter Salák. Konečně jsem pochopil, proč byl Taliban poražen a proč mezinárodní vojenské jednotky chrání mír v Afghánistánu: aby bylo dost levného heroinu. Afghánskou válku nepochybně zorganizovala globalizovaná drogová mafie pod Bushovým vedením. V Iráku v tom zase jede mezinárodní naftová mafie pod stejným vedením. Vůbec nejde o politiku, ale o to, že americký prezident, který nespolupracuje a nezajistí pro svůj národ dostatek heroinu a nafty, musí odstoupit. Proto musíme těm milým Američanům pomáhat našimi vojáky, kde se jen dá. V Afghánistánu a Iráku.

Jeden anonymní diskutér na internetu má radu: "Řešení vidím toto: za cca. 3 miliardy dolarů vykoupit úrodu od zemědělců a použít ji na výrobu léků proti bolesti a do pečiva, v OSN by si mohli dát každé ráno loupák sypaný mákem. Výsledek? Likvidace překupníků, rolníci v Afg. budou mít živobytí, vojeneské jednotky NATO podporu obyvatelstva, Karzáí situaci pod kontrolou, nemocní své léky a v OSN loupáky s mákem :) Vžďyť je to tak prosté. A nebylo by lepší zainteresovat zemědělce v Afghánistánu do výroby plodin pro biopaliva? Vždyť za opium nedostávají více a navíc jeho sběr je nesrovnatelně pracnější. Chápu, že se něčím živit musí, ale proč jim nedat alternativu a perspektivu? Ještě bych jim dodal stroje pro jejich sklízení. Lépe, než vynakládat prostředky s bojem proti drogám. Vždyť mohou pak nadvýrobou plodin pro biopaliva konkurovat úspěšně OPEC. Těm nezbyde po létech agresivního zvyšování ropy nic jiného, než zlevnit."

To je sice zajímavá myšlenka, ale naprosto scestná. Tohle přece nikdo z vlivných vládců tohoto světa nechce. Navíc klimatické i půdní poměry v Afghánistánu nejsou pro pěstování pšenice nebo řepky vhodné. Takže snad ten mák a loupáky, ale ty by byly nejdražší na celém světě a tak zcela neprodejné. Proto je pěstování máku na heroin opravdu to nejlepší, co mohou Afghánci dělat. Nechcete si prásknout jednu dávku? Na Václavském náměstí v Praze je herák k mání každý den. Nejspíš bude z Afghánistánu.
31.8.2007 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]


 

 


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.