CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Přihláška Prahy na LOH 2016 je jen spekulací s nemovitostmi.

Protože Praha nemá prakticky žádnou šanci v soutěži o pořádání olympiády uspět, je zcela jisté, že celá akce organizovaná primátorem Bémem, sleduje jediné: obohacení předem informovaných majitelů nemovitostí a to zejména v Praze. Ti, kteří takovou informaci o připravovaném podpisu přihlášky měli jako první, začali již v předstihu nakupovat nemovitosti a počítají, že je se ziskem prodají dalším spekulantům druhé vlny, kteří pak spláčou nad výdělkem. Pokud se skutečně olympiáda bude konat, naopak ti, kteří budou pozemky prodávat městu, nadělají jmění. Takže něco jako loterie s velmi nejistým výsledkem losování. Zaplatí to tak jako tak vždy daňoví poplatníci, protože podle regulí MOV musí být pořádajícím subjektem vždy město se státní garancí. Největší zájem tedy bude o volné pozemky, se kterými se počítá pro výstavbu sportoviště a ubytovací zařízení pro sportovce. Velmi předběžné plány již byly zveřejněny především proto, aby podpořily pozemkové spekulace. Tam, kde město Praha dnes ještě nějaké pozemky vlastní, bude zajímavé sledovat, zda je bude prodávat, aby je později případně vykupoval magistrát zpět za cenu zvýšenou o stovky procent. Rády by se také na OH přiživily stavební a investorské firmy. Celkové náklady na OH se odhadují na 130 miliard.

"Ceny pozemků v lokalitách, kde se počítá s olympiádou, se mohou zvedat už nyní. Najde se totiž vždycky dost spekulantů, kteří nemají co ztratit, a zdražování nastartují," potvrzuje Pavla Temrová z developerské společnosti Finep, která staví byty v Praze. Spekulanti si ale v každém případě přijdou na své: i když se olympiáda v Praze konat nebude, ceny pozemků díky spekulantům vzrostou stejně a doplatí na to ti, kteří si budou chtít pořídit v Praze byt nebo postavit sídlo firmy. Že snad tady jen tak plácám vyvrací slova Filipa Dvořáka (ODS):"Ačkoli na pozemcích v holešovických Bubnech, u nichž se předpokládá, že by mohly sloužit k vybudování olympijské vesničky, platí stavební uzávěra, stát právě tyto pozemky prostřednictvím jím řízené firmy nabízí k prodeji a vytváří tak prostor pro spekulaci."(více v jeho článku). Podobný spekulační kolotoč s pozemky se již rozjel v Letňanech. Připraven plán B má určitě i pan Bém: jeho blízcí přátelé a přátelé jejich přátel jistě skupují nebo už skoupili ty pozemky, na kterých se počítá s výstavbou "veřejně prospěšných" investic financovaných daňovými poplatníky v případě, že LOH v Praze nebude. A to je prakticky jisté. Tak už víte, jak se vydělávají velké peníze? Jistě máte pár volných milionů a tak se honem pusťte do této "olympijské" disciplíny. Pokud už ovšem není pozdě. A pokud máte ty správné informace.
10.9.2007 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]


 

 


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.