CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Ano, už jsem se rozhodl kandidovat, říká Pithart.

..."Ano. Jsem připraven. To je všechno, co mohu říci. Další záleží na ostatních", říká Pithart, podle kterého je prezidentský úřad více než pouhou sumou pravomocí, které hlava státu podle ústavy má. "Ten úřad má určitou autoritu sám o sobě a souvisí to s našimi tradicemi a s osobností Masaryka. Tam je určitý bonus autority, který má prezident předem, a ten, kdo se k té funkci přihlásí, hlásí se k odpovědnosti za ten bonus. A to není jednoduché. Prezident má šanci být i něčím víc, a není snadné přijmout toto rozhodnutí. Vyžaduje to určitou odvahu. I mně to trvalo dlouho," dodává.

Tento text jsem si poznamenal již v únoru tohoto roku poté, co jsem jej nalezl už nevím kde. Pithart zvaný dvojdomek, bývalý komunista, našel v sobě už odvahu kandidovat a zdá se, že má docela šanci. Prezident Masaryk se trvale obrací v hrobě, protože Pithart si z něj udělal svého maskota. Právě minulý týden o něm referoval v Paříži v rámci jakéhosi sympozia organizovaného francouzskými Čechy. Škoda, že při té příležitosti zapoměl poděkovat frantíkům za to, jak se na nás s anglány pěkně vykašlali a prodali nás Hitlerovi a později pak Stalinovi. Ovšem takové výčitky se nesluší v dnešním civilizovaném světě dělat. Až bude Píťa prezidentem, mohl by si zajet zase na Kubu, tentokrát už na státní návštěvu, pozdravit svého kamaráda Castra. Obnovit staré soudružské svazky. Pokud tam ovšem ještě ten starý partyka bude...

Pozorný čtenář pochopil, že se tento text nevztahuje k včerejším a dnešním rozporuplným informacím o opětovné kandidatuře soudruha Pitharta na úřad prezidenta. Právě jsem totiž odcitoval svůj text z 25.6.2002, tedy z doby, kdy začínal boj o tuto funkci poté, co Václav Havel již kandidovat nemohl. Tehdy to Píťa zvaný dvojdomek prohrál. Proto se nyní rozmýšlí, zda vsadí na starou kartu a půjde do toho opět s podporou svých starých soudruhů, ať už jsou v KSČM nebo v ČSSD. Završil by tak úsilí bývalých i současných komunistů mít ve funkci prezidenta svého soudruha. Koneckonců po tom touží i polovina voličů, kteří by rádi zavedli kapitalismus s komunistickou tváří: brát hodně peněz za málo práce.
11.9.2007 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]


 

 


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.