CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Pivo zdraží: padne Topolánkova vláda?

Plzeňský Prazdroj, a.s.-tisková zpráva: Nedostatek kvalitního ječmene a chmele tlačí ceny piva vzhůru. Evropský trh se stal bitevním polem, na kterém pivovarníci bojují o dostatek a jakost ječmene a chmele. Cenová válka tlačí nákupní ceny na neudržitelnou úroveň. Sladovnický ječmen tvoří u piva většinovou položku výrobních nákladů. Dramatická situace na trhu se surovinami si tak letos vynutí zdražení piva.
„Takovou eskalaci cen jako zažíváme letos, nepamatuji. Současná cena jedné tuny českého ječmene se blíží dvojnásobku ceny loňské. Naše značky jsou spojeny právě s českými surovinami nejvyšší kvality. Jsme nuceni se přizpůsobit aktuálním cenám na trhu, protože kompromis v kvalitě pro Plzeňský Prazdroj nepřichází v úvahu,“ říká Mike Short, generální ředitel Plzeňského.
Ceny surovin přitom rostou v celé Evropě, takže pivovary a sladovny, které vyrábějí z dovážených surovin, čelí stejnému tlaku.
Prazdroj tradičně přehodnocuje ceny svých výrobků vždy na počátku roku. Mimořádná situace však nutí společnost posunout obvyklou cenovou revizi už do podzimu tohoto roku. Navíc, pokud ceny vstupů i nadále významněji porostou, Prazdroj nevylučuje možnost dalšího zvýšení cen v roce 2008.
„Zvažovali jsme pečlivě naše možnosti, ale situace je neudržitelná. Držet cenu dnes znamená pro jakýkoliv pivovar ošidit kvalitu. Byl bych velmi překvapen, kdyby současná situace na trhu se surovinami neovlivnila ceny piva po celé Evropě, “ poznamenává Mike Short, generální ředitel Plzeňského Prazdroje.
Zdražení produktů Prazdroje přijde nejspíše od listopadu a dotkne se pravděpodobně všech značek. V průměru ceny vzrostou o 6 – 8 procent.

Příčinou zdražování je nedostatek sladovnického ječmene. Čeští zemědělci se zachovali tržně a začali místo ječmene pěstovat řepku, která se používá na výrobu biopaliv a je dotována Bruselem. Dotace tak budou mít vliv nejen na růst cen výrobků z pšenice, ale i piva. Podle staré české tradice by měla padnout vláda, ale k ničemu takovému nedojde. Nebude to přece česká vláda, která zdražení piva zaviní. Vypadnout z Bruselu by měli politici, kteří budují z Evropské unie pomocí dotací vzorový socialistický superstát. Zemědělci ale možná bruselským soudruhům naletěli. Ti totiž chystají drastické snížení zemědělských dotací a získané prostředky budou směřovat na snížení nezaměstnanosti. Tedy vlastně na "řešení" imigračních patálií, protože právě imigranti ve statistikách nezaměstnanosti ve "starých" zemích EU převládají.
13.9.2007 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]


 

 


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.